ßßß
Po niewątpliwym sukcesie jaki odnotowała w naszej Rodzinie pasta z cukinii, przyszła kolej na pastę z bakłażana.Jest to kolejny wspaniały dodatek do wędlin, gotowanych na parze warzyw, jajek oraz oczywiście razowego chleba!Jedyną wadą pasty z bakłażana jest jej… kolor. Jej wygląd można odrobinę poprawić dodając posiekane świeże zioła, pastę z suszonych pomidorów lub odrobinę koncentratu pomidorowego.Składniki:1 duży bakłażan1-2 ząbki czosnku3 -4 łyżki oliwy z oliwek1 mały pojemnik jogurtu naturalnego (lub twarożku śmietankowego np. Philadelphia light)Sól i pieprzDodatkowo – opcjonalnie:1 łyżka posiekanych świeżych ziół lub1 łyżka koncentratu pomidorowego lub1 łyżka posiekanych suszonych pomidorowychWykonanie:Sitko wyłożyć gazą i wlać jogurt naturalny. Pozostawić w lodówce na min. 4 godziny aby „odciekł” (najlepiej na całą noc).Bakłażana obrać ze skórki. Zetrzeć na grubej tarce. Posolić i pozostawić na sitku na pół godziny. Przepłukać zimną wodą i dokładnie odcisnąć.W garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy, wcisnąć czosnek i chwilę smażyć. Dodać bakłażana i dusić do miękkości (około 20 minut).Ostudzoną pastę z bakłażana wymieszać z jogurtem (lub twarożkiem) i doprawić solą oraz pieprzem.Smacznego☺