ßßß Cookit - przepis na PASTA Z BAKŁAŻANA

PASTA Z BAKŁAŻANA

nazwa

Wykonanie

Po niewątpliwym sukcesie jaki odnotowała w naszej Rodzinie pasta z cukinii, przyszła kolej na pastę z bakłażana.
Jest to kolejny wspaniały dodatek do wędlin, gotowanych na parze warzyw, jajek oraz oczywiście razowego chleba!
Jedyną wadą pasty z bakłażana jest jej… kolor. Jej wygląd można odrobinę poprawić dodając posiekane świeże zioła, pastę z suszonych pomidorów lub odrobinę koncentratu pomidorowego.
Składniki:
1 duży bakłażan
1-2 ząbki czosnku
3 -4 łyżki oliwy z oliwek
1 mały pojemnik jogurtu naturalnego (lub twarożku śmietankowego np. Philadelphia light)
Sól i pieprz
Dodatkowo – opcjonalnie:
1 łyżka posiekanych świeżych ziół lub
1 łyżka koncentratu pomidorowego lub
1 łyżka posiekanych suszonych pomidorowych
Wykonanie:
Sitko wyłożyć gazą i wlać jogurt naturalny. Pozostawić w lodówce na min. 4 godziny aby „odciekł” (najlepiej na całą noc).
Bakłażana obrać ze skórki. Zetrzeć na grubej tarce. Posolić i pozostawić na sitku na pół godziny. Przepłukać zimną wodą i dokładnie odcisnąć.
W garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy, wcisnąć czosnek i chwilę smażyć. Dodać bakłażana i dusić do miękkości (około 20 minut).
Ostudzoną pastę z bakłażana wymieszać z jogurtem (lub twarożkiem) i doprawić solą oraz pieprzem.
Smacznego☺
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/15/pasta-z-baklazana