Wykonanie
Wiemy, że pęczakiem możemy zastępować
ryż. Zalewamy go
bulionem i robimy alla risotto. Ja dziś pęczak
daję zamiast
makaronu. Na takie chłodne dni jak dziś, obiad idealnie pożywny i rozgrzewający.Składniki (3-4 porcje):1 szklanka pęczaku5 ząbków
czosnku1 średni
bakłażan3/4 szklanki
jogurtu naturalnegoszklanka
bulionu warzywnegołyżka
koncentratu pomidorowegoszczypta
szafranu6 łyżek
oliwygarść posiekanej
pietruszkisól,
pieprzPęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, podsmażamy grubo pokrojone ząbki
czosnku i
bakłażana pokrojonego w kostkę. Kiedy
czosnek zacznie brązowieć, zdejmujemy patelnię z ognia. Do
czosnku i
bakłażana dodajemy ugotowany pęczak,
bulion, koncentrat i
szafran. Gotujemy, do momentu aż pęczak wchłonie cały
bulion. Wtedy zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną
pietruszkę, doprawiamy do smaku i tuż przed nałożeniem na talerz ogrzany do temperatury pokojowej
jogurt.