ßßß Cookit - przepis na DROBIOWE KLOPSIKI W SOSIE ADŻIKA

DROBIOWE KLOPSIKI W SOSIE ADŻIKA

nazwa

Wykonanie

Przepis na klopsiki zaczerpnęłam ze tej strony. W oryginale autorka podawała je z ostrym sosem pomidorowym własnej produkcji. Ja postanowiłam wykorzystać zawekowany wcześniej sos adżika . Wyszło naprawdę smakowicie!
Uwaga:)
Klopsiki są pyszne jako danie samo w sobie, ale można je oczywiście podawać także ze wstążkami z cukinii, warzywami gotowanymi na parze, pełnoziarnistym razowym chlebem… Nam bardzo smakowały w towarzystwie makaronu pełnoziarnistego :)
Składniki:
400g mięsa z udźca indyka, bez skóry i kości
1 cebula, drobno posiekana
1 jajko
3 łyżki parmezanu
pół pęczka natki pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
chili do smaku
Wykonanie:
Mięso zmielić w maszynce, dodać pozostałe składniki, przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić masę. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
W szerokim rondlu zagotować 250 ml wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Do wrzątku wkładać mięsne kulki (nie muszą być zakryte wodą), gotować pod przykryciem 10 minut.
Sos adżika (przepis na sos podaję tutaj:) podgrzać. Jeśli jest zbyt gęsty to rozcieńczyć wywarem, w którym gotowały się klopsiki lub sokiem pomidorowym i ponownie zagotować.
Klopsiki włożyć do sosu i razem chwilę podgrzewać.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/07/27/drobiowe-klopsiki-w-sosie-adzika