ßßß
Przepis na klopsiki zaczerpnęłam ze tej strony. W oryginale autorka podawała je z ostrym sosem pomidorowym własnej produkcji. Ja postanowiłam wykorzystać zawekowany wcześniej sos adżika . Wyszło naprawdę smakowicie!Uwaga:)Klopsiki są pyszne jako danie samo w sobie, ale można je oczywiście podawać także ze wstążkami z cukinii, warzywami gotowanymi na parze, pełnoziarnistym razowym chlebem… Nam bardzo smakowały w towarzystwie makaronu pełnoziarnistego :)Składniki:400g mięsa z udźca indyka, bez skóry i kości1 cebula, drobno posiekana1 jajko3 łyżki parmezanupół pęczka natki pietruszkisól i świeżo zmielony czarny pieprzchili do smakuWykonanie:Mięso zmielić w maszynce, dodać pozostałe składniki, przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić masę. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.W szerokim rondlu zagotować 250 ml wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Do wrzątku wkładać mięsne kulki (nie muszą być zakryte wodą), gotować pod przykryciem 10 minut.Sos adżika (przepis na sos podaję tutaj:) podgrzać. Jeśli jest zbyt gęsty to rozcieńczyć wywarem, w którym gotowały się klopsiki lub sokiem pomidorowym i ponownie zagotować.Klopsiki włożyć do sosu i razem chwilę podgrzewać.Smacznego:)