ßßß
Gdy zobaczyłam ten przepis, wiedziałam od razu, że muszę go wypróbować! Powtarzając za Autorką, młody czosnek pieczony w oliwie „świetnie sprawdza się w sałatkach z pieczonych warzyw. Można go rozgnieść i rozsmarować na pieczeni lub kanapce. Użyć do marynowania mięsa czy warzyw na grilla. Dodać do koziego serka, pasty z fasoli lub ciecierzycy. Możliwości jest wiele :)” Ja dodałabym jeszcze, że smak i aromat oliwy, w której czosnek był gotowany jest niezrównany i jest w stanie „ubarwić” każdą sałatkę! Następnym razem użyję duuuużo więcej oliwy :)Składniki:3 główki młodego czosnku2 szklanki oliwy z oliwekkilka gałązek świeżego rozmarynukilka gałązek świeżego tymianku (ja miałam tylko suszony)3-4 ziarenka ziela angielskiego4-5 ziarenek pieprzu1 listek laurowy10 g soliWykonanie:Czosnek obrać, zalać oliwą. Wsypać wszystkie przyprawy i dusić na wolnym ogniu przez około 45 minut. (Oliwa powinna tylko lekko bulgotać.)Gotowy, jeszcze gorący czosnek przełożyć do małych słoiczków. Zalać oliwą, w której się gotował. Słoiczki mocno zakręcić, postawić wieczkiem do dołu, przykryć ściereczką i pozostawić do wystygnięcia. (Powinny się same zawekować:)Pozostałą oliwę wykorzystać do sałatek.Smacznego:)