Wykonanie

To miało być niemieckie ciasto
czekoladowe z prawdziwego zdarzenia a wyszło takie trochę pokombinowane ciasto
czekoladowe z masą
toffi, z
orzechami pecan,
migdałami i
kokosem.Przez nieuwagę wsypało mi się trochę wiecej
kakao do kubka więc wlałam też więcej gorącej
wody.Ciasto zrobiło się rzadsze przez co placki nie były takie zbite i ciężkie jak w orginale.Nie miałam
orzechów włoskich więc zastąpilam je lekko słonymi pecanami i
migdałami.Ogólnie wyszło bardzo smaczne,cieżko było poprzestać na jednym kawałku:)Skladniki:2 szklanki
mąkipłaska łyżeczka
sody1/2 szklanki
kakao3/4 szklanki gorącej
wody3/4 szklanki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego3
jajka3/4 szklanki
maślanki (tem. pokojowa)1
margaryna Kasiaszczypta
soliMasa:1 puszka
mleka skondensowanego1/2 szklanki posiekanych
orzechów pecan (lekko słonych)1/2 szklanki platków
migdałowych1/2 szklanki
wiórków kokosowych50 g
masłaMiękką margarynę utrzeć z
cukrami.
Mąkę przesiać, wymieszać z
sodą.
Kakao zalać gorącą
wodą,stopniowo wlewać do utatrej
margaryny,cały czas ucierać.Teraz na zmianę dodawać
mąkę,całe
jajka i letnią
maślankę.Ciasto może się wydać zwarzone,ale to nic nie szkodzi.Piekarnik nagrzać do 180 C.Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia,wlać część ciasta,upiec placek.W
sumie trzeba upiec 3 placki,będą się piekly przez ok.20 m.Moje placki byly bardzo delikatne,więc musialam obchodzić się z nimi bardzo delikatnie.Masa:
Mleko wlać do garnka,wrzucić
masło,przez chwilę gotować na malutkim ogniu by odrobinę zgęstniało.Wrzucić posiekane
orzechy,
platki migdałowe i
kokos.Wymieszać.Placki przełożyć cieplą masą.Ciasto jest najsmaczniejsze gdy posiedzi trochę w lodówce.Smacznego:)