Wykonanie
Jakoś tak się złożyło,że mało znam
dynię od kuchni:)
Pestki z dyni-tak.Lampion z dyni-tak.I to chyba wszystko z moich doświadczeń z
dynią:)Jednak od dzisiaj to się zmieni bo dzisiaj ugotowalam pyszną zupę krem,z
dynia,
papryką,
boczkiem i chorizo(ktore ostatnio coś często gości w naszej lodówce).Zupa wyszła naprawdę pyszna,bardzo aromatyczna i syta.Wszystkim nam przypadla do gustu:)Pieczona
dynia z
boczkiem to naprawdę coś pysznego,zdecydowanie podniosła walor smakowy tej zupy.
Skladniki:1-1 , 5 kg pokrojonego w kostkę miąższu dyni1
papryka czerwona1
cebula4 małe ząbki
czosnku2
ziemniaki1 litr
bulionu3 plasterki
boczku(użyłam duńskiego Danepark)
oliwasól,
pieprz oraz czerwona,sproszkowana
papryka do smakuDo posypania zupy:3 plasterki
boczku1 małe pętko hiszpańskiej chorizo1 duży ząbek
czosnku2 kromki
razowego lub
zwykłego chlebaszczypiorekNa blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia wykladamy pokrojoną
dynię,polewamy niewielką ilością
oliwy z oliwek,przykrywamy pokrojonymi plasterkami
boczku.Blaszke wstawiamy do piekarnika i pieczemy
dynię z
boczkiem w tem.180 stopni C do czasu aż
dynia będzie miękka a
boczek ładnie zrumieniony.Na patelni rozgrzewamy następną porcję
oliwy,dorzucamy pokrojoną drobno
cebulę oraz
paprykę.Przyrumienioną
cebulę z
papryką przekładamy do dużego garnka,wlewamy
bulion rosołowy oraz upieczoną
dynię z
boczkiem.
Ziemniaki obieramy,myjemy i ścieramy na dużych oczkach,dodajemy do
bulionu z warzywami.Wszystko gotujemy jeszcze przez ok.10 min.Doprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką.Zestawiamy garnek z ognia i wszystkie skladniki miksujemy.Przygotowujemy posypkę:
boczek,chorizo i
czosnek drobniutko kroimy,podsmażamy na
oliwie,do chrupiącego
boczku z chorizo dorzucamy pokrojony w kostkę
chleb,chwilę razem jeszcze podsmażamy i posypujemy przelaną do talerza zupkę.Smacznego:)