Wykonanie
            Idealny obiad na upalne dni. W dodatku bardzo zdrowy :)Pęczek 
młodych buraczków posiekałam w malakserze. Łodyżki 
buraczków pokroiłam z małe kawałeczki. 
Buraczki i łodyżki włożyłam do garnka, zalałam 
wodą tak, aby tylko lekko przykrywała warzywa i dodałam 
kostkę rosołową. Wiem, wiem, kostka to grzech. Ale akurat nie miałam tak małej ilości 
bulionu, więc musiałam się nią wspomóc :) Gotowałam 20 minut. Po tym czasie odstawiłam do ostygnięcia.Dużego 
ogórka pokroiłam w kosteczkę, 2 pęczki 
rzodkiewki rozdrobniłam w malakserze, posiekałam pęczek 
koperku i pęczek 
szczypiorku.Kiedy 
buraczki i 
wywar były chłodne, dodałam posiekane warzywa i 
zioła, wcisnęłam ząbek 
czosnku, wlałam 800 ml 
maślanki, 400 ml 
kefiru, 200 ml 
śmietany 9% i zakwasiłam 
sokiem z połowy 
cytryny.Podałam z młodymi 
ziemniakami i 
jajkiem.Chłodnik smakuje zdecydowanie lepiej drugiego dnia, kiedy smaki się przejdą.