Wykonanie
Idealny obiad na upalne dni. W dodatku bardzo zdrowy :)Pęczek
młodych buraczków posiekałam w malakserze. Łodyżki
buraczków pokroiłam z małe kawałeczki.
Buraczki i łodyżki włożyłam do garnka, zalałam
wodą tak, aby tylko lekko przykrywała warzywa i dodałam
kostkę rosołową. Wiem, wiem, kostka to grzech. Ale akurat nie miałam tak małej ilości
bulionu, więc musiałam się nią wspomóc :) Gotowałam 20 minut. Po tym czasie odstawiłam do ostygnięcia.Dużego
ogórka pokroiłam w kosteczkę, 2 pęczki
rzodkiewki rozdrobniłam w malakserze, posiekałam pęczek
koperku i pęczek
szczypiorku.Kiedy
buraczki i
wywar były chłodne, dodałam posiekane warzywa i
zioła, wcisnęłam ząbek
czosnku, wlałam 800 ml
maślanki, 400 ml
kefiru, 200 ml
śmietany 9% i zakwasiłam
sokiem z połowy
cytryny.Podałam z młodymi
ziemniakami i
jajkiem.Chłodnik smakuje zdecydowanie lepiej drugiego dnia, kiedy smaki się przejdą.