Wykonanie
Bardzo lubię orientalne podejście do
mięsa: fakturę z kąsków i sosu. W teorii przypomina gulasz, ale dzięki wyrazistym
przyprawom ma zupełnie wyjątkowy charakter. Już jako dziecko chłonęłam te aromaty i do tej
pory je uwielbiam; zawdzięczam to Mamie, która często przyrządzała niesamowicie klimatyczne kolacje z dwoma rodzajami
curry – wspomnienie tych smaków zapisało się mocno, mimo onieśmielenia dorosłymi gośćmi i odświętną porcelaną
ryżową. Taka kuchnia pojawia się zatem na naszym
stole bardzo często, a poniższy przepis wymaga składników dostępnych i łatwych w przechowaniu: pasty,
grzybów,
sosu sojowego i
ostrygowego. K orzystam tutaj ze
schabu lub
szynki – w tego typu potrawach lubię jednorodne kawałki: to tak jak z tą bombonierką – można trafić akurat na ścięgno z tłuszczem. Nie lubię takich niespodzianek, ale to rzecz tylko i wyłącznie gustu. Poza tym, z pewnych źródeł wiem, że takie właśnie cząstki są najzdrowsze... Zamiast
wieprzowiny można oczywiście użyć
piersi kurczaka lub
indyka czy
wołowiny, trzeba jednak wtedy dostosować czas duszenia.Składniki (na 2 osoby):mała garść
grzybów mun (ich objętość znacznie się zwiększy po namoczeniu)450 g
schabu lub
szynki wieprzowejząbek
czosnkuśrednia
cebulamarchewkakopiasta łyżeczka czerwonej pasty
curryszklanka
bulionuczubata łyżeczka
mąki ziemniaczanejłyżeczka
sosu ostrygowegosos sojowyGrzyby zalać wrzątkiem, moczyć 15 minut, po czym gotować je w płynie z moczenia przez minut 10. Odcedzić.
Mięso pokroić w paseczki, wymieszać z dwoma łyżkami
sosu sojowego, odstawić na czas krojenia warzyw.
Czosnek pokroić na cienkie plasterki,
cebulę w ćwierćtalarki,
marchew w słupki,
grzyby – w cienkie paseczki.Na rozgrzaną patelnię wrzucić pastę
curry, chwilkę ją podgrzewać, mieszając.Dodać
mięso i mieszać, aż dokładnie pokryje się pastą i lekko zrumieni.Dodać
cebulę,
czosnek i
marchewkę, smażyć, mieszając, ok. minuty.Wlać
bulion wymieszany z
mąką, szybko wymieszać (aby nie powstały grudki) i zagotować.Dodać
sos ostrygowy i doprawić do smaku
sosem sojowym.Dusić pod przykryciem ok. 15 minut, sprawdzając konsystencję
mięsa.Podawać z
ryżem,
makaronem pszennym lub
ryżowym.