ßßß Cookit - przepis na Curry z wieprzowiny z grzybami mun

Curry z wieprzowiny z grzybami mun

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię orientalne podejście do mięsa: fakturę z kąsków i sosu. W teorii przypomina gulasz, ale dzięki wyrazistym przyprawom ma zupełnie wyjątkowy charakter. Już jako dziecko chłonęłam te aromaty i do tej pory je uwielbiam; zawdzięczam to Mamie, która często przyrządzała niesamowicie klimatyczne kolacje z dwoma rodzajami curry – wspomnienie tych smaków zapisało się mocno, mimo onieśmielenia dorosłymi gośćmi i odświętną porcelaną ryżową. Taka kuchnia pojawia się zatem na naszym stole bardzo często, a poniższy przepis wymaga składników dostępnych i łatwych w przechowaniu: pasty, grzybów, sosu sojowego i ostrygowego. K orzystam tutaj ze schabu lub szynki – w tego typu potrawach lubię jednorodne kawałki: to tak jak z tą bombonierką – można trafić akurat na ścięgno z tłuszczem. Nie lubię takich niespodzianek, ale to rzecz tylko i wyłącznie gustu. Poza tym, z pewnych źródeł wiem, że takie właśnie cząstki są najzdrowsze... Zamiast wieprzowiny można oczywiście użyć piersi kurczaka lub indyka czy wołowiny, trzeba jednak wtedy dostosować czas duszenia.
Składniki (na 2 osoby):
mała garść grzybów mun (ich objętość znacznie się zwiększy po namoczeniu)
450 g schabu lub szynki wieprzowej
ząbek czosnku
średnia cebula
marchewka
kopiasta łyżeczka czerwonej pasty curry
szklanka bulionu
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka sosu ostrygowego
sos sojowy
Grzyby zalać wrzątkiem, moczyć 15 minut, po czym gotować je w płynie z moczenia przez minut 10. Odcedzić.
Mięso pokroić w paseczki, wymieszać z dwoma łyżkami sosu sojowego, odstawić na czas krojenia warzyw.
Czosnek pokroić na cienkie plasterki, cebulę w ćwierćtalarki, marchew w słupki, grzyby – w cienkie paseczki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pastę curry, chwilkę ją podgrzewać, mieszając.
Dodać mięso i mieszać, aż dokładnie pokryje się pastą i lekko zrumieni.
Dodać cebulę, czosnek i marchewkę, smażyć, mieszając, ok. minuty.
Wlać bulion wymieszany z mąką, szybko wymieszać (aby nie powstały grudki) i zagotować.
Dodać sos ostrygowy i doprawić do smaku sosem sojowym.
Dusić pod przykryciem ok. 15 minut, sprawdzając konsystencję mięsa.
Podawać z ryżem, makaronem pszennym lub ryżowym.
Źródło:http://smakiem.blogspot.com/2010/12/curry-z-wieprzowiny-z-grzybami-mun.html