Wykonanie
Witajcie! Przede wszystkim na samym początku pragniemy Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Wielkiej Nocy! Życzymy Wam, aby te święta mimo niesprzyjającej pogody były radosne, pogodne i oczywiście niezwykle smaczne :). Jeżeli
mowa o smaku to chciałam się podzielić przepisem na przepyszny pasztet świąteczny. Zdarzyło mi się robić już kilka pasztetów jednak ten jest najlepszy. Co go wyróżnia ? Przede wszystkim jest bardzo wilgotny. Przeważnie wszystkie pasztety, które piekłam były suche. Ten ma dodatkowo świetną konsystencje, łatwo się go kroi, a smak ? wyborny :). Polecam. Przepis znaleziony na forum Cin-Cin . Od siebie dodałam kilka warzyw i przypraw.Składniki (na 1 dużą keksówke):0,5 kg
łopatki wieprzowej lub
szynki0,5 kg
wątróbki drobiowej350 g
surowego boczkukawałek
słoniny2-3 łyżki
smalcu (ja nie miałam więc dałam
masło)2 duże
cebule12 ziarenek jałowca5
suszonych grzybków1 łyżeczka
gałki muszkatołowej1
liść laurowy3 ziarenka
ziela angielskiego3
jajkasól6 ziarenek
pieprzu1
kajzerka1 lampka słodkiego,
białego wina1-2 kieliszki
koniakukawałek
selera1
marchewkaW dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojone na kawałki
mięso. Do tego dodajemy pokrojoną w większe kawałki
cebulę,
marchewkę,
seler,
liść laurowy,
ziele angielskie,
jałowiec,
pieprz,
suszone grzybki. Po 30 minutach duszenia wyjmujemy
wątróbkę, a resztę dusimy do miękkości co jakiś czas podlewając odrobiną
wody, aby całość się nie przypaliła.
Kajzerkę zalewamy
winem.Wystudzone
mięso mielimy w maszynce do
mięsa razem z
przyprawami,
kajzerką i warzywami. Dodajemy
sól,
gałkę muszkatołową,
koniak do smaku. Na koniec dodajemy
żółtka i ubite na pianę
białka. Keksówke wykładamy plastrami
słoniny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1-1,5 h (piekłam w niższej temperaturze niż jest w przepisie, ponieważ pasztet piekł się razem ze
schabem).Pasztet przed podaniem najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.Smacznego!