ßßß Cookit - przepis na Chleb serowy

Chleb serowy

nazwa

Wykonanie

Chleb idealny jako dodatek do sałatek czy do piwa. My jedliśmy w podróży zamiast kanapek. Sprawdził się idealnie. Dobry nawet na drugi czy trzeci dzień. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "The Return of the naked Chef", a piekłam go wspólnie z Edytką .
Składniki (robiłam z połowy porcji):
30 g świeżych drożdży lub 7 g instant
30 g miodu
625 ml letniej wody
1 kg mąki chlebowej
30 g soli
plus mąka do podsypywania
150 g Parmezanu, startego
150 g sera twarogowego, kremowego ( w oryginale ser kozi)
1 czubata łyżka papryki słodkiej
4 - 6 ususzonych papryczek chilli (roztartych)
Wykonanie:
Drożdże i miód rozpuścić w połowie wody. W misce lub na stolnicy zrobić górkę z mąki i soli. Zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone drożdże z miodem. Powoli mieszać stopniowo zagarniając coraz więcej mąki. Kiedy cały roztwór drożdżowy jest już wymieszany z mąką dolać pozostałą wodę i resztę składników. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Uformować kulę, opruszyć mąką i lekko ją naciąć. Odstawić pod przykryciem na blacie do wyrastania (moje wyrastało w misce). Ciasto ma podwoić objętość. Powinno zająć około 40 minut. Odgazować ciasto. Podzielić je na dwie części (mimo tego, że robiłam z połowy też dzieliłam na pół). Każdy kawałek rozwałkować w trójkąt (nie musi być idealny). Trójkąty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy naciąć w 5 - 6 miejscach i rozciągnąć tak, aby powstały otwory. Przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec przez 15-20 minut, aż chleb będzie lekko brązowy. Zostawić do ostygnięcia na kilka minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/02/Chleb-serowy-1.html