Wykonanie
Chleb idealny jako dodatek do sałatek czy do
piwa. My jedliśmy w podróży zamiast kanapek. Sprawdził się idealnie. Dobry nawet na drugi czy trzeci dzień. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "The Return of the naked Chef", a piekłam go wspólnie z Edytką .

Składniki (robiłam z połowy porcji):30 g świeżych
drożdży lub 7 g instant30 g
miodu625 ml letniej
wody1 kg
mąki chlebowej30 g
soliplus
mąka do podsypywania150 g
Parmezanu, startego150 g
sera twarogowego, kremowego ( w oryginale
ser kozi)1 czubata łyżka
papryki słodkiej4 - 6 ususzonych
papryczek chilli (roztartych)Wykonanie:
Drożdże i
miód rozpuścić w połowie
wody. W misce lub na stolnicy zrobić górkę z
mąki i
soli. Zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone
drożdże z
miodem. Powoli mieszać stopniowo zagarniając coraz więcej
mąki. Kiedy cały roztwór
drożdżowy jest już wymieszany z
mąką dolać pozostałą
wodę i resztę składników. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Uformować kulę, opruszyć
mąką i lekko ją naciąć. Odstawić pod przykryciem na blacie do wyrastania (moje wyrastało w misce). Ciasto ma podwoić objętość. Powinno zająć około 40 minut. Odgazować ciasto. Podzielić je na dwie części (mimo tego, że robiłam z połowy też dzieliłam na pół). Każdy kawałek rozwałkować w trójkąt (nie musi być idealny). Trójkąty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy naciąć w 5 - 6 miejscach i rozciągnąć tak, aby powstały otwory. Przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec przez 15-20 minut, aż
chleb będzie lekko brązowy. Zostawić do ostygnięcia na kilka minut.