Wykonanie
Przepis na te pączki dostałam od Ursy, czytelniczki z Republiki Południowej Afryki. Ursa co jakiś czas podsyła mi przeróżne ciekawe przepisy. Kiedy tydzień temu znalazłam na mojej skrzynce przepis na afrykańskie pączki, wiedziałam, że szybko je zrobię. W końcu jest karnawał, a i Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Ursa nazwała te pączki "ulepki" i muszę jej przyznać rację. Są okropnie, ale to okropnie słodkie. Samo ciasto jest wspaniałe. Zostawiłam kilka sztuk bez namaczania w
syropie i to było to. Jeżeli nie przepadacie za zbytnią
słodyczą polecam usmażyć pączki i zamiast moczenia w
syropie najzwyczajniej polać lukrem lub posypać
cukrem pudrem.

Składniki (na ok 30 sztuk):
Syrop:800 g
cukru625 ml
wodykawałek kory
cynamonu i kawałek
imbiru (dałam
imbir)Koeksisters:480 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli1 czubata łyżka
proszku do pieczenia70 g
masła1 łyżka
cukru2
jajka (roztrzepane)200-250 ml zimnej
wodyolej do smażeniaWykonanie:Wieczorem przygotować
syrop. Do garnka wlać
wodę i dodać
cukier. Zagotować tak, aby
cukier się rozpuścił. Następnie dodać
cynamon lub
imbir. Gotować razem na niewielkim ogniu przez około 5-10 minut. Odstawić do przestudzenia a następnie schować do lodówki na całą noc.W misce wymieszać
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia. Dodać
masło i wyrobić palcami jak kruszonkę. Dodać
cukier,
jajka i stopniowo dodawać
wodę. Wyrobić szybko ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 - 60 minut do lodówki. Stolnicę obsypać delikatnie
mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5-7mm. Wycinać prostokąty lub owale o wymiarach około 8cm x 4cm. Zostawić około 1 cm odstęp od krótszego
boku każdego prostokąta. Rozciąć na trzy paski. Z każdego "upleść" luźny warkocz. Delikatnie złączyć końce. Gotowe pączki smażyć na złoty kolor w dwóch stron, na
oleju rozgrzanym do 180 stopni . Wyjmować łyżką cedzakową i natychmiast przekładać do miski z
syropem. Najlepiej, żeby miska stała w zlewie z zimną
wodą tak, aby
syrop cały czas był zimny. Zostawić w
syropie przez chwilę i wyjąć na kratkę. Zamiast zanurzać pączki w
syropie można też polać je lukrem.