Wykonanie
Jedno z ukochanych ciasto moich dzieci, znika w tempie strasznym. Aż sama się dziwię, że nie robię jej częściej. Prawdę mówiąc nie tylko dzieciom smakuje. Pomimo tego, że nie jest może wybitnie świątecznym
ciastem, myślę, że znajdzie swoich zwolenników na świątecznym
stole.

Składniki:3
jajka2 łyżki
cukru pudru3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejcukier drobny (może być też
waniliowy) - do wysypania na ściereczce1,5 kg
jabłek1
galaretka (np cytrynowa)Wykonanie:
Białka ubić z
cukrem na sztywno. Dodać przesiane
mąki i delikatnie wymieszać. Blachę z piekarnika (dużą) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 8 - 10 minut. Przygotować czystą ściereczkę. Wysypać ją
cukrem. Upieczony
biszkopt położyć na ściereczce, papierem do góry. Natychmiast zdjąć papier i zwinąć
biszkopt (ze ściereczką w środku). Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć, aż
jabłka będą się rozpadać.
Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i dodać do
jabłek. Wymieszać i odstawić, aż
jabłka będą gęstniały i ostygną. Trzeba jednak uważać, żeby masa nie zgęstniała całkowicie.
Biszkopt rozwinąć i zdjąć ze ściereczki. Posmarować gęstniejącą masą
jabłkową i zwinąć. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.