Wykonanie
To było chyba najsłodsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam. Prawda jest taka, że zupełnie bezmyślnie przesłodziłam
owoce. Poza tym, jednak ciasto jest cudowne. Kruche ciasto, połączenie
śliwek i
jabłek plus ogromna ilość
bezy. Wykorzystałam do niego ostatnie, mocno już pomarszczone węgierki i rozmrożone
białka.

Składniki:250 g kruchego ciasta500 g
śliwek (mogą też być same
jabłka)500 g
jabłek1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta suszonego
imbiru3
białka150 g
cukru pudru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejWykonanie:Kruche ciasto, po schłodzeniu, rozwałkować. Wyłożyć formę do tarty (24 cm) - dno i boki. Nakłuć spód widelcem, położyć na ciasto folię i obciążyć na przykład
grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ciasta folię z obciążeniem i podpiec spód przez jeszcze 3 -5 minut.
Owoce umyć,
śliwki pozbawić pestek,
jabłka obrać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na patelni lub w garnku, aż
owoce się rozpadną i odparują. Pod koniec dodać
cynamon i
imbir.
Owoce wyłożyć na podpieczony spód.
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo
cukier. Kiedy
beza jest już sztywna dodać
mąkę ziemniaczaną i ubijać
bezę jeszcze przez chwileczkę tak, aby
mąkę wymieszać z
białkami.
Bezę wyłożyć na
owoce. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 - 25 minut. Podawać po przestudzeniu.