ßßß Cookit - przepis na Tarta śliwkowo - jabłkowa z bezą

Tarta śliwkowo - jabłkowa z bezą

nazwa

Wykonanie

To było chyba najsłodsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam. Prawda jest taka, że zupełnie bezmyślnie przesłodziłam owoce. Poza tym, jednak ciasto jest cudowne. Kruche ciasto, połączenie śliwek i jabłek plus ogromna ilość bezy. Wykorzystałam do niego ostatnie, mocno już pomarszczone węgierki i rozmrożone białka.
Składniki:
250 g kruchego ciasta
500 g śliwek (mogą też być same jabłka)
500 g jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta suszonego imbiru
3 białka
150 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Kruche ciasto, po schłodzeniu, rozwałkować. Wyłożyć formę do tarty (24 cm) - dno i boki. Nakłuć spód widelcem, położyć na ciasto folię i obciążyć na przykład grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ciasta folię z obciążeniem i podpiec spód przez jeszcze 3 -5 minut.
Owoce umyć, śliwki pozbawić pestek, jabłka obrać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na patelni lub w garnku, aż owoce się rozpadną i odparują. Pod koniec dodać cynamon i imbir. Owoce wyłożyć na podpieczony spód.
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Kiedy beza jest już sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać bezę jeszcze przez chwileczkę tak, aby mąkę wymieszać z białkami. Bezę wyłożyć na owoce. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 - 25 minut. Podawać po przestudzeniu.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/10/Tarta-sliwkowo-jablkowa-z-beza-wloska.html