ßßß Cookit - przepis na Placek z jabłkami

Placek z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Pojawiła się ostatnio naszych księgarniach polska wersja książki niezwykłej blogerki Katie z What Katie Ate. Niestety książki jeszcze nie mam, ale widziałam kilka przepisów. Wiem już, że książka prędzej czy później pojawi się w moim zbiorze. Na razie powstało pierwsze ciasto, najzwyklejszy ucieraniec z jabłkami. Dodatek cynamonu do ciasta i do posypki jest rewelacyjny. Ciasta powstało na kolejną edycję Lubelskiego Kociołka, tym razem jabłkową. Ciekawe co ciekawego wymyśliły dzisiaj dziewczyny. Zajrzyjcie do nich koniecznie.
Edyta , Marta , Ola , Wiosenka, Martyna , Siostry Zalewskie , Małgośka , Bro Jo , Miętowa Kuchnia
Składniki:
185 g masła w temperaturze pokojowej
125 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
250 g mąki
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mleka
4 jabłka
1 łyżka cukru
½ łyżeczki cynamonu
Kilka łyżek dżemu ( oryginalne morelowy, ja dałam dyniowy)
Wykonanie:
Tortownicę 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (w oryginale 160). Ciasto utrzeć z cukrem i cynamonem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku nie przerywają ucierania. Do utartej masy przesiać mąkę z proszkiem i wlać mleko. Wymieszać ciasto. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy.
Jabłka obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ostrożnie ponacinać połówki od zewnętrznej strony. Ułożyć na cieście nacięciami do góry. Posypać cukrem i cynamonem. Wstawić do pieczenia na około 50 minut. Wyjąć z piekarnika i posmarować dżemem. Ponownie wstawić do pieczenia na około 10 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Moje piekło się nieco dłużej niż godzinę.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/10/Placek-z-jablkami.html