Wykonanie
Pojawiła się ostatnio naszych księgarniach polska wersja książki niezwykłej blogerki
Katie z What
Katie Ate. Niestety książki jeszcze nie mam, ale widziałam kilka przepisów. Wiem już, że książka prędzej czy później pojawi się w moim zbiorze. Na razie powstało pierwsze ciasto, najzwyklejszy ucieraniec z
jabłkami. Dodatek
cynamonu do ciasta i do posypki jest rewelacyjny. Ciasta powstało na kolejną edycję Lubelskiego Kociołka, tym razem
jabłkową. Ciekawe co ciekawego wymyśliły dzisiaj dziewczyny. Zajrzyjcie do nich koniecznie.Edyta ,
Marta , Ola , Wiosenka, Martyna , Siostry Zalewskie , Małgośka , Bro Jo , Miętowa Kuchnia


Składniki:185 g
masła w temperaturze pokojowej125 g
cukru1/2 łyżeczki
cynamonu250 g
mąki3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół szklanki
mleka4
jabłka1 łyżka
cukru½ łyżeczki
cynamonuKilka łyżek
dżemu ( oryginalne
morelowy, ja dałam
dyniowy)Wykonanie:Tortownicę 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (w oryginale 160). Ciasto utrzeć z
cukrem i
cynamonem na puszystą masę. Dodawać po jednym
jajku nie przerywają ucierania. Do utartej masy przesiać
mąkę z proszkiem i wlać
mleko. Wymieszać ciasto. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy.
Jabłka obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ostrożnie ponacinać połówki od zewnętrznej strony. Ułożyć na cieście nacięciami do góry. Posypać
cukrem i
cynamonem. Wstawić do pieczenia na około 50 minut. Wyjąć z piekarnika i posmarować
dżemem. Ponownie wstawić do pieczenia na około 10 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Moje piekło się nieco dłużej niż godzinę.
