Wykonanie
Kolejne wspólne spotkanie z
Malwiną i Edytką . Przepis na tę
sałatkę pochodzi z tej samej strony książki Jamiego, co warzywne
chili .
Sałatka bardzo mi posmakowała. Robiłam ją już kilka
razy i na pewno
będę jeszcze nie raz. Polecam przygotowanie do niej domowych tortilli (przepis taki lub taki).
Składniki:4 małe kukurydziane tortille2 dojrzałe
awokado3 czubate łyżki
jogurtu naturalnego2
limonki1
sałata rzymska1/2 świeżego
ogórka1 świeża
papryczka chiligarść
pomidorków koktajlowychpęczek świeżej
kolendry lub
natki pietruszkiWykonanie:Piekarnik rozgrzać z blachą w środku do 200 stopni. Tortille pokroić na paski szerokości ok 1 cm. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec, aż będą chrupiące. Potrwa to kilka minut.4Do misy malaksera wsypać większość listków
kolendry. Dodać odrobinę
soli i
pieprzu, pół obranego
awokado,
jogurt i sok z 2
limonek. Zmiksować na dressing. Umytą
sałatę porwać na cząstki. Przełożyć do miski. Położyć na niej
awokado pokrojone na cząstki.
Ogórek pokroić obieraczką na wstążki i dodać do
sałaty.
Chili pokroić na paski i dodać do sałatki razem z
pomidorkami. Na koniec polać
sałatkę dressingiem i posypać podpieczonymi tortillami i
kolendrą.