Wykonanie
Nie mam czasu na mieszanie ziaren z rana, dlatego też przygotowuję granole. Tym razem postanowiłam spróbować wersji bez odrobiny
cukru, poza naturalnymi oczywiście. Tej granoli wychodzi prawie kilogram. Jeżeli nie jadacie jej zbyt często proponuję zrobić z połowy składników.

Składniki:400 g
płatków owsianych górskich100 g
sezamu (użyłam niełuskanego)100 g poppingu z
amarantusa100 g
siemienia lnianego100 z
ziaren słonecznika100 g
płatków migdałów2 łyżki
cynamonu1/2 łyżeczki
soli3 łyżki
oleju300 ml soku z
jabłek i
marchewki (2 - 3
jabłka i 1 większa
marchew)Wykonanie:Wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy
olej i świeżo wyciśnięty sok. Całość mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 140 stopniach przez około godzinę (połowę porcji przez 40 minut), mieszając mniej więcej co 15 minut. Zostawiamy w piekarniku, aż granola będzie zimna. Przekładamy do słoików. Podajemy z
mlekiem,
jogurtem czy
twarożkiem.