ßßß
Składniki:2 łyżki masła1 jajkoszczypta soli100 g mąki pszennej4 -5 łyżek zimnego mleka (dałam 3)3 - 4 figi100 g serka kremowego1 łyżka miodu1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1 łyżeczka posiekanych orzechów
Wykonanie:Masło ucieramy z jajkiem. Dodajemy mąkę i sól, mieszamy. Dodajemy stopniowo wodę i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Serek, miód i przyprawy miksujemy na jednolitą masę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta rozsmarowujemy nadzienie serowe zostawiając ok 2- 3 cm z brzegu. Na ser kładziemy umyte i pokrojone na kawałki figi. Brzegi ciasta zawijamy tak, aby stworzyły rant nad figami. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Wyjmujemy i posypujemy posiekanymi orzechami. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10-15 minut ( u mnie trwało to trochę dłużej).