ßßß
Składniki:7 g drożdży instant½ łyżeczki cynamonu½ łyżeczki imbiru600 g mąki160 ml wody200 g pure dyniowego50 g cukru trzcinowego1 ½ łyżeczki soli60 ml oleju60 ml mleka sojowego
Wykonanie:Wymieszać drożdże z letnią wodą, przyprawami i 100 g mąki. Pozostawić na 10 – 20 minut. Cukier, mleko, sól, olej i pure wymieszać. Dodać do zaczynu. Dodawać pozostałą mąkę i wyrabiać ciasto. Kiedy będzie już elastyczne uformować kulę. Przykryć i odstawić na około 2 godziny do wyrastania.Wyrośnięte ciasto odgazować. Podzielić na 4 – 6 równych części. Z każdej uformować wałek. Zapleść chałkę i odstawić na pół godziny. Posmarować chałkę mlekiem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec przez 40-45 minut.