Wykonanie

Zapraszam na bardzo smaczny, mięciutki w pięknym, intensywnym
pomarańczowym kolorze chlebek
dyniowy. Miłośnicy domowego pieczenia
chleba i
dynii nie powinni obojętnie przejść obok tego przepisu. Chlebek jest bardzo łatwy, pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie, ponieważ został upieczony na drożdżach. Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami. Polecam!

Składniki na 1 bochenek:średnia
dynia Hokkaido (300 g puree)450 g
mąki orkiszowej 70050 g
mąki kukurydzianej2 łyżeczki
soli3 łyżeczki suchych
drożdży3 łyżki
oleju z
dynii50 - 100 ml
wody50 g pestek z
dyniiWykonanie:
Dynie umyć, przekroić na ćwiartki, pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki i przygotować puree. Można to uczynić na 2 sposoby. Upiec
dynię w piekarniku - 200`C przez około 15 minut lub pokroić w drobna kostkę, zalać 50 ml
wody i dusić do miękkości około 10 - 15 minut. Ostudzić i zblendować na gładką masę z
mąki orkiszowej, kukurydzianej,
soli,
oleju i
dyniowego puree zagnieść ciasto, ewentualnie dodać
wodę.
Wodę dodawać stopniowo. Trzeba pamiętać, że dodatek puree z
dynii samo w sobie zawiera sporo
wody i bardzo rozrzedza ciasto. Wmieszać do ciasta
pestki z dynii. Przykryć i pozostawić na 40 minut do wyrośnięciaponownie zagnieść ciasto, uformować okrągły bochenek i ułożyć w koszyczku do wyrastania, złączeniem do góry. Przykryć i odstawić do ponownego wyrastaniawyrośnięty, odwrócony bochenek wyłożyć na gorący kamień lub blachę, naciąć promieniście, spryskać
wodą i posypać
pestkami z dyniiwstawić do nagrzanego piekarnika do 230`C i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temeraturę do 200`C i piec kolejne 30 minut. Upieczony chlebek postukany od
spodu wyda głuchy dźwiękstudzić na kratceŻYCZĘ SMACZNEGO!źródło:ulotka reklamowa dm