ßßß Cookit - przepis na Orkiszowy chleb dyniowy na drożdżach z pestkami

Orkiszowy chleb dyniowy na drożdżach z pestkami

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na bardzo smaczny, mięciutki w pięknym, intensywnym pomarańczowym kolorze chlebek dyniowy. Miłośnicy domowego pieczenia chleba i dynii nie powinni obojętnie przejść obok tego przepisu. Chlebek jest bardzo łatwy, pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie, ponieważ został upieczony na drożdżach. Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami. Polecam!
Składniki na 1 bochenek:
średnia dynia Hokkaido (300 g puree)
450 g mąki orkiszowej 700
50 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki suchych drożdży
3 łyżki oleju z dynii
50 - 100 ml wody
50 g pestek z dynii
Wykonanie:
Dynie umyć, przekroić na ćwiartki, pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki i przygotować puree. Można to uczynić na 2 sposoby. Upiec dynię w piekarniku - 200`C przez około 15 minut lub pokroić w drobna kostkę, zalać 50 ml wody i dusić do miękkości około 10 - 15 minut. Ostudzić i zblendować na gładką masę z mąki orkiszowej, kukurydzianej, soli, oleju i dyniowego puree zagnieść ciasto, ewentualnie dodać wodę. Wodę dodawać stopniowo. Trzeba pamiętać, że dodatek puree z dynii samo w sobie zawiera sporo wody i bardzo rozrzedza ciasto. Wmieszać do ciasta pestki z dynii. Przykryć i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia
ponownie zagnieść ciasto, uformować okrągły bochenek i ułożyć w koszyczku do wyrastania, złączeniem do góry. Przykryć i odstawić do ponownego wyrastania
wyrośnięty, odwrócony bochenek wyłożyć na gorący kamień lub blachę, naciąć promieniście, spryskać wodą i posypać pestkami z dynii
wstawić do nagrzanego piekarnika do 230`C i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temeraturę do 200`C i piec kolejne 30 minut. Upieczony chlebek postukany od spodu wyda głuchy dźwięk
studzić na kratce
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
źródło:ulotka reklamowa dm
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/10/chleb-dyniowy-na-drozdzach-z-pestkami.html