ßßß
Cudowny, mięciuteńki, idealny.... Swój niepowtarzalny żółty kolor zawdzięcza dodatkowi puree z dyni. Zniknął zdecydowanie za szybko :) Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki "Pieczywo". Polecam Wam baaardzo :)Składniki:250g puree z dyni (klik)2 łyżki oleju500g mąki pszennej typ 650ok. 100-120ml letniej wody (w zależności od tego jak mokre jest puree)50g drożdży świeżych1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1 łyżeczka mielonego imbiru2 łyżeczki soli60g pestek z dyniponadto:ok 20g pestek z dyni do posypaniaolej do natłuszczenia miskimąka do podsypywaniawykonanie thermomix:Do naczynia wsypać mąkę. Na wierzch rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać połową wody i podsypać mąką z boków. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić gładkie elastyczne ciasto. 3min/obr.interwał. Pod koniec wyrabiania wsypać pestki z dyni. Odstawić do naoliwionej miski na 45 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąka stolnice i wyrobić raz jeszcze lekko. Uformować okrągły bochenek i przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić lekko wodą i posypać ziarnami dyni. Odstawić znów na 45 minut. Na dole piekarnika umieścić małe naczynie z wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 minut w temp. 200 stopni. Studzić na kratce. Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.wykonanie tradycyjne:Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki i wody. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić do naoliwionej miski na 45 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąka stolnice i wyrobić raz jeszcze lekko. Uformować okrągły bochenek i przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić lekko wodą i posypać ziarnami dyni. Odstawić znów na 45 minut. Na dole piekarnika umieścić małe naczynie z wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 minut w temp. 200 stopni. Studzić na kratce. Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Smacznego :)