Wykonanie
Jedna z dwóch zup obowiązkowych na naszych świątecznych stołach. Muszę przyznać, że u nas raczej pojawia się żur, ale ta wersja barszczu bardzo nam posmakowała. Jedliśmy ją w Niedzielę
Palmową, ale coś czuję, że zagości też na naszych stołach, w tę Wielkanocną.
Składniki:500 g
białej kiełbasy2 - 3
marchewki1 - 2
pietruszkikawałek
poraliść laurowyziele angielskie2 - 3 ząbki
czosnku2 łyżki
przyprawy do
żurku i barszczu białego Kamis
sól,
pieprz1 porcja zakwasu na barszcz2,5 - 3 litry
wodyok. 250 ml
śmietany1 - 2 łyżki
mąki pszennej razowejjajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Kiełbasę podzielić na kilka dużych kawałków. Wrzucić do garnka z
wodą i zagotować. Dodać obrane i przekrojone na pół ząbki
czosnku,
ziele angielskie i liść. Gotować przez kilka minut. Dodać obrane warzywa i gotować przez około 30 minut. Kiedy warzywa i
kiełbasa są już ugotowane, wyjmujemy je z garnka. Dolewamy zakwas, mieszamy i gotujemy przez chwilę. W kubku mieszamy
mąkę pszenną ze
śmietaną. Dolewamy odrobinę gorącej zupy i mieszamy. Całość wlewamy do garnka z zupą i gotujemy przez kilka minut. Zupę doprawiamy
przyprawą,
solą i
pieprzem. Podajemy z
jajkami ugotowanymi na twardo i obraną, pokrojoną na kawałki
białą kiełbasą (tą, na której gotowaliśmy barszcz).
/wpis sponsorowany/