ßßß Cookit - przepis na Barszcz biały na zakwasie

Barszcz biały na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Jedna z dwóch zup obowiązkowych na naszych świątecznych stołach. Muszę przyznać, że u nas raczej pojawia się żur, ale ta wersja barszczu bardzo nam posmakowała. Jedliśmy ją w Niedzielę Palmową, ale coś czuję, że zagości też na naszych stołach, w tę Wielkanocną.
Składniki:
500 g białej kiełbasy
2 - 3 marchewki
1 - 2 pietruszki
kawałek pora
liść laurowy
ziele angielskie
2 - 3 ząbki czosnku
2 łyżki przyprawy do żurku i barszczu białego Kamis
sól, pieprz
1 porcja zakwasu na barszcz
2,5 - 3 litry wody
ok. 250 ml śmietany
1 - 2 łyżki mąki pszennej razowej
jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Kiełbasę podzielić na kilka dużych kawałków. Wrzucić do garnka z wodą i zagotować. Dodać obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, ziele angielskie i liść. Gotować przez kilka minut. Dodać obrane warzywa i gotować przez około 30 minut. Kiedy warzywa i kiełbasa są już ugotowane, wyjmujemy je z garnka. Dolewamy zakwas, mieszamy i gotujemy przez chwilę. W kubku mieszamy mąkę pszenną ze śmietaną. Dolewamy odrobinę gorącej zupy i mieszamy. Całość wlewamy do garnka z zupą i gotujemy przez kilka minut. Zupę doprawiamy przyprawą, solą i pieprzem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i obraną, pokrojoną na kawałki białą kiełbasą (tą, na której gotowaliśmy barszcz).
/wpis sponsorowany/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/03/Barszcz-bialy-na-zakwasie.html