Wykonanie
Ta babka zagościła na naszym świątecznym
stole. Jest bardzo aromatyczna (dzięki skórkom
owocowym) i wilgotna. Myślę, że spokojnie może pojawić się też podczas Wielkanocy. To kolejny świąteczny wypiek wykonany z
Kasią . Przypominam Wam też o bardzo przydatnym przeliczniku miar i wag. Jeśli braliście udział w konkursie z
Kasią koniecznie doczytajcie post do samego końca :)

Składniki:200 g
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej4
jajka1
Kasia170 g
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 g
bakalii (dałam
suszone figi,
daktyle,
rodzynki i kandyzowane skórki)Na polewę:80 g
mlecznej czekolady80 g kremówkiWykonanie:W jednej misce wymieszać
mąki i
proszek do pieczenia.
Rodzynki umyć, osuszyć, pozostałe
bakalie posiekać. Włożyć do osobnej miski i wymieszać je z dwiema łyżkami
mąki.
Kasię roztopić i ostudzić.
Jajka i
cukier utrzeć mikserem na biało.
Mąki i ostudzoną
Kasię dodawać na przemian do masy jajecznej mieszając. Na koniec dodać
bakalie obtoczone w
mące i całość wymieszać. Przełożyć do keksówki (użyłam 30 cm, ale można też troszkę mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 - 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ostudzić na kratce.Kiedy ciasto ostygnie przygotować polewę.
Czekoladę i kremówkę podgrzewać w garnuszku cały czas mieszając, aż masa się dobrze połączy i lekko zgęstnieje. Odstawić na kilka minut, aż lekko przestygnie. Następnie polać babkę polewą. Zamiast
polewy czekoladowej, można też użyć lukru.

A teraz ogłoszenie wyników konkursu. Bardzo dziękuję za wszystkie przesłane przepisy. Miksery
marki KALORIK wędrują do:Pani Ani za ciasto z całych
pomarańczyIdealne ciasto na święta.! Przez to że całe
pomarańcze wraz ze skórką gotujemy przez jakieś 2 godziny cały dom długo pachnie ich pięknym aromatem. A co jak nie zapach pierników czy
pomarańczy przywodzi nam na myśl święta ?Ciasto jest ciekawe i intrygujące. Dzięki zmiksowanym
pomarańczom i zastąpieniu
mąki zmielonymi
migdałami ciasto jest mokre i ma przyjemną konsystencję.Składniki:2 ugotowane całe
pomarańcze6
jajek250 g
cukru400 g zmielonych
migdałów50 g Kasi1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 opakowanie kremówki
cukier puderPomarańcze wraz z skórkami miksujemy i mieszamy z resztą składników. Pieczemy w 170*C około 40 minutUbijamy
śmietankę z
cukrem pudrem i przyozdabiamy
pomarańczami.Pani Moniki za migdałowiec1 kostka Kasi150 g
cukru250 g
płatków migdałowych4
jajka50 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka otartej skórki z
pomarańczypolewa i troszkę
płatków migdałowych do ozdoby
Migdały zmielić lub stłuc drobno,ja posiekałam drobno nożem.
Kasię utrzeć z
cukrem, ucierając dodawać po kolei
jajka,
mąkę z proszkiem,
migdały i skórkę z
pomarańczy.Przełożyć do formy natłuszczonej
Kasią i wysypanej
bułką tartą.Piec na 160 C ok 50 minut ,wystudzić i udekorować.Serdecznie gratuluję i jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział w konkursie./wpis sponsorowany/