ßßß Cookit - przepis na Babka bakaliowa

Babka bakaliowa

nazwa

Wykonanie

Ta babka zagościła na naszym świątecznym stole. Jest bardzo aromatyczna (dzięki skórkom owocowym) i wilgotna. Myślę, że spokojnie może pojawić się też podczas Wielkanocy. To kolejny świąteczny wypiek wykonany z Kasią . Przypominam Wam też o bardzo przydatnym przeliczniku miar i wag. Jeśli braliście udział w konkursie z Kasią koniecznie doczytajcie post do samego końca :)
Składniki:
200 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 Kasia
170 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g bakalii (dałam suszone figi, daktyle,rodzynki i kandyzowane skórki)
Na polewę:
80 g mlecznej czekolady
80 g kremówki
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać mąki i proszek do pieczenia. Rodzynki umyć, osuszyć, pozostałe bakalie posiekać. Włożyć do osobnej miski i wymieszać je z dwiema łyżkami mąki. Kasię roztopić i ostudzić. Jajka i cukier utrzeć mikserem na biało. Mąki i ostudzoną Kasię dodawać na przemian do masy jajecznej mieszając. Na koniec dodać bakalie obtoczone w mące i całość wymieszać. Przełożyć do keksówki (użyłam 30 cm, ale można też troszkę mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 - 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ostudzić na kratce.
Kiedy ciasto ostygnie przygotować polewę. Czekoladę i kremówkę podgrzewać w garnuszku cały czas mieszając, aż masa się dobrze połączy i lekko zgęstnieje. Odstawić na kilka minut, aż lekko przestygnie. Następnie polać babkę polewą. Zamiast polewy czekoladowej, można też użyć lukru.
A teraz ogłoszenie wyników konkursu. Bardzo dziękuję za wszystkie przesłane przepisy. Miksery marki KALORIK wędrują do:
Pani Ani za ciasto z całych pomarańczy
Idealne ciasto na święta.! Przez to że całe pomarańcze wraz ze skórką gotujemy przez jakieś 2 godziny cały dom długo pachnie ich pięknym aromatem. A co jak nie zapach pierników czy pomarańczy przywodzi nam na myśl święta ?
Ciasto jest ciekawe i intrygujące. Dzięki zmiksowanym pomarańczom i zastąpieniu mąki zmielonymi migdałami ciasto jest mokre i ma przyjemną konsystencję.
Składniki:
2 ugotowane całe pomarańcze
6 jajek
250 g cukru
400 g zmielonych migdałów
50 g Kasi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie kremówki
cukier puder
Pomarańcze wraz z skórkami miksujemy i mieszamy z resztą składników. Pieczemy w 170*C około 40 minut
Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i przyozdabiamy pomarańczami.
Pani Moniki za migdałowiec
1 kostka Kasi
150 g cukru
250 g płatków migdałowych
4 jajka
50 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
polewa i troszkę płatków migdałowych do ozdoby
Migdały zmielić lub stłuc drobno,ja posiekałam drobno nożem.Kasię utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po kolei jajka, mąkę z proszkiem,migdały i skórkę z pomarańczy.Przełożyć do formy natłuszczonej Kasią i wysypanej bułką tartą.Piec na 160 C ok 50 minut ,wystudzić i udekorować.
Serdecznie gratuluję i jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział w konkursie.
/wpis sponsorowany/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/12/Babka-bakaliowa.html