Wykonanie
Keks jest
ciastem wyjątkowo szybkim do przygotowania, ale w tej prostocie kryje się także mnóstwo smaku i aromatu. Jego wielką zaletą jest to, że wyjątkowo długo zachowuje świeżość. I jeszcze te
bakalie… po prostu „mniam”.

Składniki:1,5 szklanki
mąki3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia5
jajekszklanka
cukrukostka
masłabakalie:
rodzynki, kandyzowana
skórka cytryny i
pomarańczy,
suszone figitłuszcz do wysmarowania formyPrzygotowanie:
Żółtka ucieramy z
cukrem i
masłem na puszystą masę.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia oraz
mąką ziemniaczaną i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Za pomocą miksera łączymy składniki, tak by powstało z nich gładkie ciasto.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Bakalie siekamy, obtaczamy w
mące i dodajemy do reszty składników.Ciasto wlewamy do formy -keksówki (o długości 30cm)wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą/mąką. Pieczemy przez ok.45-50 min. w temperaturze 180 °C.Po upieczeniu ciasto możemy ozdobić
polewą czekoladową oraz
bakaliami.Smacznego!



Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)