ßßß
Składniki:1,5 szklanki mąki3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia5 jajekszklanka cukrukostka masłabakalie: rodzynki, kandyzowana skórka cytryny i pomarańczy, suszone figitłuszcz do wysmarowania formyPrzygotowanie:Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Za pomocą miksera łączymy składniki, tak by powstało z nich gładkie ciasto.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Bakalie siekamy, obtaczamy w mące i dodajemy do reszty składników.Ciasto wlewamy do formy -keksówki (o długości 30cm)wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą/mąką. Pieczemy przez ok.45-50 min. w temperaturze 180 °C.Po upieczeniu ciasto możemy ozdobić polewą czekoladową oraz bakaliami.Smacznego!

Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)