ßßß Cookit - przepis na Keks

Keks

nazwa

Wykonanie

Keks jest ciastem wyjątkowo szybkim do przygotowania, ale w tej prostocie kryje się także mnóstwo smaku i aromatu. Jego wielką zaletą jest to, że wyjątkowo długo zachowuje świeżość. I jeszcze te bakalie… po prostu „mniam”.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
szklanka cukru
kostka masła
bakalie: rodzynki, kandyzowana skórka cytryny i pomarańczy, suszone figi
tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Za pomocą miksera łączymy składniki, tak by powstało z nich gładkie ciasto.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Bakalie siekamy, obtaczamy w mące i dodajemy do reszty składników.
Ciasto wlewamy do formy -keksówki (o długości 30cm)wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą/mąką. Pieczemy przez ok.45-50 min. w temperaturze 180 °C.
Po upieczeniu ciasto możemy ozdobić polewą czekoladową oraz bakaliami.
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/02/keks.html