Wykonanie
Zobaczyłam go tutaj i wiedziałam, że po prostu muszę. Oczywiście robiłam w tajemnicy przed rodziną, bo gdyby wiedzieli, że jest z
cukinią, to nikomu by nie smakował. A tak smakował, bo jest obłędny.

Składniki:2 duże
jajka1/3 filiżanki
miodu (dałam
syrop z agawy)1/2 filiżanki
oleju1/2 filiżanki
brązowego cukru2 łyżki ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
kawy mielonej (opcjonalnie)1/3 filiżanki
kakaoniepełna filiżanka
mąki pszennej (można dać nawet 1 pełną filiżankę)niepełna filiżanka
mąki pszennej pełnoziarnistej (można dać nawet 1 pełną filiżankę)2 filiżanki startej na tarce
cukinii (około 350 g)1
gorzka czekolada
Wykonanie:Nagrzej piekarnik do 175 stopni i natłuść foremkę keksówkę (30 cm), ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.W misce wymieszać
jajka,
miód (
syrop z agawy),
olej,
cukier i
wanilię. Mieszać do połączenia składników (robiłam to robotem). Dodać obie
mąki,
sodę, proszę,
kawę,
kakao i
sól. Ponownie wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać startą
cukinię i pokrojoną na kawałki
czekoladę. Wymieszać do połączenia składników. Przelać ciasto do formy i piec 65 do 75 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić w foremce przez przynajmniej 20 minut, a następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Przechowywać zawinięty, w temperaturze pokojowe j.

/wydrukuj przepis/