ßßß Cookit - przepis na Podwójnie czekoladowy chlebek cukiniowy

Podwójnie czekoladowy chlebek cukiniowy

nazwa

Wykonanie

Zobaczyłam go tutaj i wiedziałam, że po prostu muszę. Oczywiście robiłam w tajemnicy przed rodziną, bo gdyby wiedzieli, że jest z cukinią, to nikomu by nie smakował. A tak smakował, bo jest obłędny.
Składniki:
2 duże jajka
1/3 filiżanki miodu (dałam syrop z agawy)
1/2 filiżanki oleju
1/2 filiżanki brązowego cukru
2 łyżki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kawy mielonej (opcjonalnie)
1/3 filiżanki kakao
niepełna filiżanka mąki pszennej (można dać nawet 1 pełną filiżankę)
niepełna filiżanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można dać nawet 1 pełną filiżankę)
2 filiżanki startej na tarce cukinii (około 350 g)
1 gorzka czekolada
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 175 stopni i natłuść foremkę keksówkę (30 cm), ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
W misce wymieszać jajka, miód (syrop z agawy), olej, cukier i wanilię. Mieszać do połączenia składników (robiłam to robotem). Dodać obie mąki, sodę, proszę, kawę, kakao i sól. Ponownie wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać startą cukinię i pokrojoną na kawałki czekoladę. Wymieszać do połączenia składników. Przelać ciasto do formy i piec 65 do 75 minut, aż do suchego patyczka.
Ostudzić w foremce przez przynajmniej 20 minut, a następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Przechowywać zawinięty, w temperaturze pokojowe j.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/08/Podwojnie-czekoladowy-chlebek-cukiniowy.html