Wykonanie
Najlepsze jeszcze ciepłe, z roztopionymi kosteczkami
czekolady w środku. Mniam! Polecam każdemu, kto sceptycznie podchodzi do tematu warzyw w słodkich wypiekach. :)

źródło przepisu: ninawkuchni.blogspot.com240 g
mąki60 g ciemnego, niesłodzonego
kakaołyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli180 g jasnego
cukru brązowego1/2 szklanki
oliwyłyżeczka ekstraktu
waniliowegołyżeczka
kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki mocnego naparu z
kawy (to tylko dlapodkreślenia smaku
czekoladowego,
kawy nie będzie czuć w cieście)3 duże
jajka350 g (2 szklanki) nieobranej
cukiniitabliczka
gorzkiej czekoladyW jednej misce połączyć składniki suche (
mąkę,
kakao,
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia i
sól). W drugiej utrzeć
oliwę z
cukrem, ekstraktem
waniliowym i
kawą, następnie, cały czas ucierając, pojedynczo dodawać
jajka. 2/3
mąki dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, do połączenia składników. Do pozostałej 1/3 dodać startą na tarce o dużych oczkach
cukinię i pokrojoną w kostkę
czekoladę, wymieszać. Połączyć z pozostałym
ciastem, mieszać do połączenia składników. Przełożyć do blaszki (u mnie 20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 40-50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni.Smacznego!
