ßßß Cookit - przepis na Tarta razowa ze szparagami

Tarta razowa ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Tym razem przepis wzorowany tą tartą . Cudowny obiad, polecam.
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki soli morskiej
100 g masła, zimnego, posiekanego
1 jajko
1-2 łyżki zimnej wody
Farsz:
250 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki tartego ostrego sera
świeżo zmielony pieprz
sól
białe szparagi
pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
Mąkę, sól i masło siekamy nożem. Kiedy powstaną grudki, dodajmy jajko i wodę. Szybko zagniatamy i chowamy do lodówki na około 30 minut.
Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy. Podgotowujemy przez kilka minut na parze. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy, na okrąg około 2 cm szerszy niż forma do tarty (u mnie 24 cm). Formę smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Przycinamy brzegi. Na ciasto wykładamy folię i wysypujemy na nią groch. Pieczemy spód przez 8 - 10 minut. Następnie zdejmujemy groch i folię.
Jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i startym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy sos na podpieczony spód. Układamy na nim szparagi i połówki pomidorków. Pieczemy całość przez około 10 minut. Podajemy na ciepło.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/05/Tarta-razowa-ze-szparagami.html