Wykonanie
Tym razem przepis wzorowany tą tartą . Cudowny obiad, polecam.

Składniki:Ciasto:200 g
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 łyżeczki
soli morskiej100 g
masła, zimnego, posiekanego1
jajko1-2 łyżki zimnej
wodyFarsz:250 g
jogurtu greckiego2 ząbki
czosnku2 łyżki tartego
ostrego seraświeżo zmielony
pieprzsólbiałe
szparagipomidorki koktajlowe

Wykonanie:
Mąkę,
sól i
masło siekamy nożem. Kiedy powstaną grudki, dodajmy
jajko i
wodę. Szybko zagniatamy i chowamy do lodówki na około 30 minut.
Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy. Podgotowujemy przez kilka minut na parze.
Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy, na okrąg około 2 cm szerszy niż forma do tarty (u mnie 24 cm). Formę smarujemy
masłem i wykładamy
ciastem. Przycinamy brzegi. Na ciasto wykładamy folię i wysypujemy na nią
groch. Pieczemy spód przez 8 - 10 minut. Następnie zdejmujemy
groch i folię.
Jogurt mieszamy z rozgniecionym
czosnkiem i
startym serem. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Wykładamy sos na podpieczony spód. Układamy na nim
szparagi i połówki
pomidorków. Pieczemy całość przez około 10 minut. Podajemy na ciepło.


/wydrukuj przepis/