ßßß
Wykonanie:Mąkę, sól i masło siekamy nożem. Kiedy powstaną grudki, dodajmy jajko i wodę. Szybko zagniatamy i chowamy do lodówki na około 30 minut.Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy. Podgotowujemy przez kilka minut na parze. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy, na okrąg około 2 cm szerszy niż forma do tarty (u mnie 24 cm). Formę smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Przycinamy brzegi. Na ciasto wykładamy folię i wysypujemy na nią groch. Pieczemy spód przez 8 - 10 minut. Następnie zdejmujemy groch i folię.Jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i startym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy sos na podpieczony spód. Układamy na nim szparagi i połówki pomidorków. Pieczemy całość przez około 10 minut. Podajemy na ciepło.
/wydrukuj przepis/