ßßß Cookit - przepis na Mini crostaty ze szparagami

Mini crostaty ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Crostata z nadzieniem serowo -warzywnym to pyszna przekąska, której nie potrafię się oprzeć.
Piekę ją bardzo często zmieniając tylko składniki nadzienia.
Przygotowanie jej nie wymaga wiele pracy . Lubię mieć zapas zamrożonego ciasta , które w każdej chwili modę wyjąć, przełożyć do formy, wypełnić nadzieniem i zapiec.
Jeśli ciasta brak trzeba je przygotować, a najlepiej na zapas.....
Crostatę można podawać na ciepło, ale doskonale smakuje również schłodzona. Można dowolnie komponować jej nadzienie czy wielkość. Moja crostata została rozdzielona do kilku mniejszych foremek i tak powstały pyszne mini crostaty. Są podzielne, nie muszę czekać aż przestygną by je pokroić i każdy może sięgnąć po swoją porcję kiedy ma na to ochotę / mam na myśli dzieciaki/. Schłodzone mini crostaty doskonale nadają się na zapakowanie ich do papierowej torby,
a tym samym są doskonałą przekąskę o każdej porze dnia poza domem.
Dziś przygotowałam nadzienie serowo-szparagowe. Można upiec jedną dużą crostatę lub kilka mniejszych o dowolnej wielkości .
Podaję składniki na okrągłą formę o średnicy 22 cm.
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
1-2 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli morskiej
nadzienie:
15 szt zielonych szparagów
1 duże jajko
200 g ricotty
50 g startego sera parmezan
1 ząbek czosnku
1 łyżka pokrojonego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Składniki na ciasto: mąkę, masło, jajko, sól i łyżkę wody należy włożyć do melaksera i wymieszać do połączenia się składników. Jeśli ciasto wymaga, należy dodać więcej wody.
Kiedy składniki utworzą zwartą ,ale grudkowatą masę należy je wyjąć , zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić/ ok.30 min/.Ciasto można również przygotować metoda tradycyjną.
Schłodzone ciasto rozwałkować przy pomocy folii spożywczej/góra-dół/ i wykroić kawałki odpowiadające wielkości foremek z uwzględnieniem ich wysokości.
Ciasto powinno wypełnić dno foremek i jej brzegi. Foremki wstawić do lodówki.
Szparagi obrać i wrzucić na kilka minut do gorącej osolonej wody.
Zblanszowane warzywa przelać zimną wodą ,osuszyć , końcówki pokroić na małe kawałki, a
czubki odłożyć / na wierzch nadzienia/. Serek ricotta umieścić w misce i dokładnie utrzeć.
Dodać rozmącone jajko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę startego sera i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone szparagi i szczypiorek. Przygotowanym nadzieniem wypełnić schłodzone ciasto w foremkach . Na wierzchu każdej crostaty ułożyć odłożone wcześniej czubki szparagów , posypać resztą startego sera i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec ok.20-25 min. w temperaturze 180st.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/05/mini-crostaty-ze-szparagami.html