Wykonanie

Crostata z nadzieniem
serowo -warzywnym to pyszna przekąska, której nie potrafię się oprzeć.Piekę ją bardzo często zmieniając tylko składniki nadzienia.Przygotowanie jej nie wymaga wiele pracy . Lubię
mieć zapas zamrożonego ciasta , które w każdej chwili
modę wyjąć, przełożyć do formy, wypełnić nadzieniem i zapiec.Jeśli ciasta brak trzeba je przygotować, a najlepiej na zapas.....Crostatę można podawać na ciepło, ale doskonale smakuje również schłodzona. Można dowolnie komponować jej nadzienie czy wielkość. Moja crostata została rozdzielona do kilku mniejszych foremek i tak powstały pyszne mini crostaty. Są podzielne, nie muszę czekać aż przestygną by je pokroić i każdy może sięgnąć po swoją porcję kiedy ma na to ochotę / mam na myśli dzieciaki/. Schłodzone mini crostaty doskonale nadają się na zapakowanie ich do papierowej torby,a tym samym są doskonałą przekąskę o każdej
porze dnia poza domem.Dziś przygotowałam nadzienie
serowo-
szparagowe. Można upiec jedną dużą crostatę lub kilka mniejszych o dowolnej wielkości .Podaję składniki na okrągłą formę o średnicy 22 cm.

ciasto:200 g
mąki pszennej100 g
masła1
jajko1-2 łyżki zimnej
wody1/2 łyżeczki
soli morskiejnadzienie:15 szt
zielonych szparagów1 duże
jajko200 g
ricotty50 g
startego sera parmezan1 ząbek
czosnku1 łyżka pokrojonego
szczypiorkusól i
pieprz do smakuWykonanie:Składniki na ciasto:
mąkę,
masło,
jajko,
sól i łyżkę
wody należy włożyć do melaksera i wymieszać do połączenia się składników. Jeśli ciasto wymaga, należy dodać więcej
wody.Kiedy składniki utworzą zwartą ,ale grudkowatą masę należy je wyjąć , zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić/ ok.30 min/.Ciasto można również przygotować metoda tradycyjną.Schłodzone ciasto rozwałkować przy pomocy folii spożywczej/góra-dół/ i wykroić kawałki odpowiadające wielkości foremek z uwzględnieniem ich wysokości.Ciasto powinno wypełnić dno foremek i jej brzegi. Foremki wstawić do lodówki.
Szparagi obrać i wrzucić na kilka minut do gorącej osolonej
wody.Zblanszowane warzywa przelać zimną
wodą ,osuszyć , końcówki pokroić na małe kawałki, aczubki odłożyć / na wierzch nadzienia/.
Serek ricotta umieścić w misce i dokładnie utrzeć.Dodać rozmącone
jajko,
sól,
pieprz, przeciśnięty przez praskę
czosnek, połowę
startego sera i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone
szparagi i
szczypiorek. Przygotowanym nadzieniem wypełnić schłodzone ciasto w foremkach . Na wierzchu każdej crostaty ułożyć odłożone wcześniej czubki
szparagów , posypać resztą
startego sera i wstawić do gorącego piekarnika.Piec ok.20-25 min. w temperaturze 180st.