Wykonanie
Kiedy jesienią Pinkcake pokazała tę babę, wiedziałam, że prędzej czy później zrobię ją i ja. Ponieważ jeszcze przed świętami ostatnia
dynia prosiła, żeby coś z niej przygotować, pomyślałam, że ta baba to będzie to. Baba pyszna, ale przyznam, że wolałam ją jeść na śniadanie z
dżemem, a nie jako deser.

Składniki:500 g
mąki7 g
drożdży liofilizowanych100 g
brązowego cukru + 1 łyżka
cukru z
waniliąszczypta
soliodrobina skórki startej z
pomarańczy80 g
margaryny0,5 szklanki
mleka (dałam odrobinę więcej)1 szklanka przecieru
dyniowego (dałam startą na tarce świeżą
dynię)

Wykonanie:Wszystkie składniki suche zmieszać.
Margarynę roztopić, dodać do niej
mleko,
dynię i wmieszać do ciasta. Zostawić w cieple do podwojenia objętości (około godziny). Lekko wyrobić i przełożyć do wytłuszczonej formy. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (ok. 30-40 minut). Piec w 180°C, aż się zrumieni, czyli około 35 minut.

/wydrukuj przepis/