Wykonanie
ciasto800 g
mąki125 g
margaryny3 łyżki
cukru40 g
drożdży2
jajkapół łyżeczki
soli360 ml
mleka300-400 g
jagód3 łyżki
brązowego cukruMąkę przesiać, do miski wsypać ok 300 g.
Mleko zagrzać na na ciepło (nie gorąco) rozpuścić w nim
drożdże z
cukrem. Do
mąki dodać
sól, wlać
mleko z
drożdżami i wymieszać rozczyn w misce.Rozpuścić
margarynę,
jajka rozmącić w kubeczku dodać do ciasta, dodać połowę pozostałej
mąki i tłuszcz, mieszać ciasto ręką i dosypywać
mąki, ciasto wyrobione odkleja się od miski i od ręki.Na koniec obsypać ciasto
mąką , przykryć ściereczką i odstawić na ok 40 min.
Jagody wymieszać z
cukrem .Wyrośnięte ciasto wałkować cienko , wykrawać spore krążki o śr. ok 8-9 cm. Nadziewać i sklejać w kształcie pierożków, układać na papierze do pieczenia zlepieniem w dół.Przed pieczeniem posmarować rozmąconym
jajkiem ( ja posypałam odrobiną kruszonki takiej jak się robi do szarlotki.
Mąka cukier i
margaryna)Piec ok 15 - 20 min w temp 170 st z termoobiegiem, bez termoobiegu w temp. ok 175 st