ßßß

ciasto800 g mąki125 g margaryny3 łyżki cukru40 g drożdży2 jajkapół łyżeczki soli360 ml mleka300-400 g jagód3 łyżki brązowego cukruMąkę przesiać, do miski wsypać ok 300 g. Mleko zagrzać na na ciepło (nie gorąco) rozpuścić w nim drożdże z cukrem. Do mąki dodać sól, wlać mleko z drożdżami i wymieszać rozczyn w misce.Rozpuścić margarynę, jajka rozmącić w kubeczku dodać do ciasta, dodać połowę pozostałej mąki i tłuszcz, mieszać ciasto ręką i dosypywać mąki, ciasto wyrobione odkleja się od miski i od ręki.Na koniec obsypać ciasto mąką , przykryć ściereczką i odstawić na ok 40 min.Jagody wymieszać z cukrem .Wyrośnięte ciasto wałkować cienko , wykrawać spore krążki o śr. ok 8-9 cm. Nadziewać i sklejać w kształcie pierożków, układać na papierze do pieczenia zlepieniem w dół.Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem ( ja posypałam odrobiną kruszonki takiej jak się robi do szarlotki. Mąka cukier i margaryna)Piec ok 15 - 20 min w temp 170 st z termoobiegiem, bez termoobiegu w temp. ok 175 st