Wykonanie


Do późnej jesieni możemy piec kołaczyki ze
śliwkami.
Wybieramy
śliwki, z których łatwo odchodzą pestki oraz mają zwarty i słodki miąższ.
Składniki na ciasto
-5 dkg
drożdży-1,5 szklanki ciepłego
mleka-3 łyżki
cukru-ok. 5 szklanek
mąki 450
-4
jajka oraz jedno do smarowania
-1/2 kostki
margaryny-szczypta
soli-
aromat śmietankowy lub
waniliowyNa kruszonkę:
-20 dkg
mąki-10 dkg
cukru-1/2 kostki
margaryny-aromat
-szczypta
solioraz najważniejszy składnik - ok. 1 kg
śliwek.

Ze
śliwek usuwamy pestki, część kroimy na połówki i nacinamy a część w "ósemki".

Składniki kruszonki ścieramy palcami.
Drożdże rozcieramy z
cukrem, dodajemy połowę
mleka i szklankę
mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy 3 szklanki
mąki, dodajemy
sól, aromat, pozostałe
mleko, 2
jajka i 2
żółtka oraz wyrośnięty rozczyn.
Wstępnie zagniatamy, dosypujemy stopniowo
mąkę a na koniec roztopioną
margarynę.
Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło:

Przekładamy na posypaną
mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.

Wycinamy spore krążki,

które przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy.

Kiedy trochę podrosną smarujemy roztrzepanym
jajkiem, nakładamy
śliwki, wciskając je
dość mocno w ciasto.

Posypujemy kruszonką, skrapiamy roztrzepanym
jajkiem
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 10-15 minut
do zrumienienia.

Wyjmujemy z piekarnika i kołaczyki są gotowe.
Oczywiście najbardziej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.

Smacznego!