ßßß
1 i 1/4 szklanki mąki2 łyżki cukruszklanka startej na dużych oczkach dyniopakowanie budyniu waniliowego1 szklanka mleka1/4 kostki drożdży2 jajkaszczypta soliDrożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem. Zamieszać aż do powstania piany przykryć (ja użyłam dużego kubka z przykrywką) i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać przez sito, dodać budyń, szczyptę soli i jajka, wymieszać drewnianą łyżką.Dynię obrać ze skórki i zatrzeć na tartce o grubych oczkach.Do mąki dodać startą dynię i rozczyn z drożdży, całość ostrożnie wymieszać łyżką, przykryć i odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzać tłuszcz kłaść placki- niezbyt duże bo rosną jak szalone :DSmażyć na złoto z obu stron na małym ogniu, często odwracając gdyż racuchy mają tendencję do przypalania.
Podawać można z cukrem pudrem, miodem lub tak dżemem- u mnie z domowym brzoskwiniowym :)