ßßß Cookit - przepis na Gofry po belgijsku

Gofry po belgijsku

nazwa

Wykonanie

Mam słabość do zakupów w Tchibo. Dziś mąż pojechał i zrobił zakupy. Kupiliśmy zestaw do uprawy poziomek, tradycyjnie kolejne foremki i gofrownicę. Musiałam ją oczywiście od razu wypróbować. Przepis zaczerpnęłam z książki „Kuchnia Martynki”
I oto są – nasze kolejne gofry. Kolejne ponieważ pierwsze były te oto.
Składniki :
250 g mąki,
5 jajek,
200 ml mleka,
150 g masła (w przepisie jest błąd i nie ma masła pośród składników, dodałam sama),
szczypta soli,
1/2 paczki drożdży,
1/2 laski wanilli,
łyżka cukru (można dać więcej bo są mało słodkie),
cukier puder do posypania gofrów.
plus dodatki jakich dusza zapragnie
Wykonanie :
Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek i wlać do osobnych miseczek. W rondelku podgrzać lekko połowę mleka i rozpuścić w nim drożdże.
W drugim rondelku rozpuścić masło. Mąkę, żółtka, resztę mleka, roztopione masło, zaczyn z rozpuszczonych drożdzy, łyżkę cukru (można więcej), szczyptę soli i ziarnka wanilli wymieszać w głębokiej misce. Ubić masę trzepaczką.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Aby piana się ubiła dodać szczyptę soli. Dodać pianę do reszty ciasta i wymieszać.
Nagrzać gofrownicę, posmarować olejem i smażyć.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=645