ßßß
Składniki :250 g mąki,5 jajek,200 ml mleka,150 g masła (w przepisie jest błąd i nie ma masła pośród składników, dodałam sama),szczypta soli,1/2 paczki drożdży,1/2 laski wanilli,łyżka cukru (można dać więcej bo są mało słodkie),cukier puder do posypania gofrów.plus dodatki jakich dusza zapragnieWykonanie :Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek i wlać do osobnych miseczek. W rondelku podgrzać lekko połowę mleka i rozpuścić w nim drożdże.W drugim rondelku rozpuścić masło. Mąkę, żółtka, resztę mleka, roztopione masło, zaczyn z rozpuszczonych drożdzy, łyżkę cukru (można więcej), szczyptę soli i ziarnka wanilli wymieszać w głębokiej misce. Ubić masę trzepaczką.Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Aby piana się ubiła dodać szczyptę soli. Dodać pianę do reszty ciasta i wymieszać.Nagrzać gofrownicę, posmarować olejem i smażyć.
