Wykonanie
Syn znowu jechał na długą wycieczkę rowerową, więc trzeba było przygotować prowiant. Tym razem postanowiłam zamiast drożdżówek czy muffinek, przygotować ciasto z
bananów, które leżały na parapecie. Zmodyfikowałam przepis na chlebek
dyniowy i powstał przepyszny chlebek
bananowy. W sam raz na wycieczkę.

Składniki:275 g
bananów (bez skórki, czyli 2 - 3
banany)50 g drobnego
cukru1 łyżeczka
gałki muszkatołowej50 g
oleju3
jajka, lekko ubite350 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli75 g posiekanych
orzechów włoskich
Wykonanie:Natłuścić i wyłożyć papierem formę keksówkę o wymiarach 21 , 5 x 11 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Banany rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać
cukier, gałkę,
olej i
jajka i dobrze wymieszać. Do drugiej miski przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól, wymieszać i zrobić wgłębienie w środku. Dodać mieszaninę
bananową i mieszać aż ciasto będzie gładkie (ja nie mieszałam zbyt dokładnie, bo ciasto przypominało mi ciasto muffinowe, a to mieszamy tylko do połączenia składników). Dodać
orzechy i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec przez około 1 godzinę, aż się zezłoci i zacznie odstawać od brzegów foremki. Wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.

/wydrukuj przepis/