ßßß
Składniki:275 g bananów (bez skórki, czyli 2 - 3 banany)50 g drobnego cukru1 łyżeczka gałki muszkatołowej50 g oleju3 jajka, lekko ubite350 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli75 g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:Natłuścić i wyłożyć papierem formę keksówkę o wymiarach 21 , 5 x 11 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Banany rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać cukier, gałkę, olej i jajka i dobrze wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać i zrobić wgłębienie w środku. Dodać mieszaninę bananową i mieszać aż ciasto będzie gładkie (ja nie mieszałam zbyt dokładnie, bo ciasto przypominało mi ciasto muffinowe, a to mieszamy tylko do połączenia składników). Dodać orzechy i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec przez około 1 godzinę, aż się zezłoci i zacznie odstawać od brzegów foremki. Wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.
/wydrukuj przepis/