Wykonanie
Składniki:4
jajka2 szklanki
mąki1 szklanka mielonych
migdałów250 g
masła w temperaturze pokojowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia (zapomniałam)3 łyżki
cukru3 łyżki
cukru waniliowego5
jabłek3 łyżki
cukru cynamonowegoszczypta mielonych
goździkówWykonanie:
Mąkę, zmielone
migdały i proszek przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 2 łyżki zwykłego
cukru i 1 łyżkę
cukru waniliowego. Robimy wgłębienie, wbijamy
żółtka, a
białka odstawiamy do miseczki. Do
mąki dodajemy
masło pokrojone w kostkę i siekamy wszystko nożem. Kiedy ciasto ma konsystencję grudkowatą szybko zagniatamy rękami. Odkrajemy 1/4 porcji, zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalki. W
między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej odłożone 3/4 ciasta. Ciasto wstawiamy na 5-10 minut do nagrzanego piekarnika.W
między czasie przygotowujemy
jabłka. Obrane
jabłka kroimy na kawałki i prażymy przez kilka - kilkanaście minut w garnku z odrobiną
wody (długość prażenia zależy od tego jak bardzo chcemy, żeby
jabłka się rozpadły). Pod koniec prażenia dodajemy 3 łyżki
cukru cynamonowego i
goździki i dokładnie mieszamy.Odstawione
białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkami
cukru waniliowego i 1 łyżką
cukru zwykłego.Na podpieczony spód możemy wysypać odrobinę
kaszy mannej. Wykładamy podprażone
jabłka, na
jabłka wykładamy pianę. Na wierzch ucieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika. Dobrze jest odkrawać po kawałku tak aby ciasto się łatwo ucierało. Ciasto pieczemy około 40 minut.