Wykonanie
Jesienne
jabłka - najbardziej polskie z
owoców...królują teraz w sklepach.Najlepiej kupować polskie - są tańsze i smaczniejsze.„Zjedz jedno
jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny” – to angielskie powiedzenie ma w sobie sporo prawdy.Dzisiaj proponuje Wam ciasto
jabłkowe...smacznegoSkładniki dla 6 osób:Przygotowanie: 15 minutCzas pieczenia: 40 min. W temp. 180 st.C100 g
cukru (100 ml)1 opakowanie
cukru waniliowego180 g
masła3
jajka1 łyżeczka
aromatu migdałowego250 g
mąki (500 ml)1 szczypta
soli½ opakowania
proszku do pieczenia3
jabłka1 garstka
migdałówWykonaniePodgrzać piekarnik bez blachy do temp. 180 st. CPosiekać
jabłka w kostkę.W Dużej misce do ciasta wymieszać
cukier i
masło. Dodać po kolei
żółtka. Wlać
aromat migdałowy, dodać
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia.Dobrze wymieszać i dodać
jabłka.Położyć formę na zimną blachę i wlać ciasto do formy.Posypać posiekanymi
migdałami.Piec przez ok. 40 min. W temp. 180 st.C. Pozostawić do wystygnięcia przed wyjęciem z formy.