ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik

Jabłecznik

nazwa

Wykonanie

Jabłecznik
Opublikowano 14 stycznia 2013, autor: Przemek
W takie dni jak dziś po powrocie z pracy myślę tylko by napić się ciepłej herbaty i zjeść kawałek dobrego wypieku. Co powiesz na jabłecznika na ciepło z bitą śmietaną i z cynamonem ? Ja jestem na tak ! A, że nie chce mi się bawić w kruche ciasta mam dla Ciebie małą, pyszną i szybką w wykonaniu alternatywe. Przepis dostałem od przyjaciół za co bardzo im dziękuję:)
Skłaniki :
Ciasto:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 jajko ugotowane
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
0,5 kostki masła roślinnego
Kruszonka:
200g mąki
100g cukru
100g masła
no i oczywiście JABŁKA
Łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto i je starannie wyrabiamy.
Następnie blachę w której będziemy piec wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy delikatnie tłuszczem.
Wykładamy ciasto na blachę.
Na ciasto wykładamy jabłka. Ja użyłem zrobionych pół roku temu jabłek przetartych i przesmażonych z cukrem,cynamonem i goździkami ze szczelnie zamkniętego słoika
Następnie robimy kruszonkę którą pokryjemy wierzchnią część naszego jabłecznika.
Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Wlewamy roztopione,gorące masło.
Zagniatamy wszystko razem i kruszymy na ciasto.
Jabłecznik podaję na ciepło, z bitą śmietaną i cynamonem .
SMACZNEGO
Incoming search terms:
jabłecznik
jabecznik
jablecznik
Źródło:http://glodomorek.com.pl/jablecznik