Wykonanie
JabłecznikOpublikowano 14 stycznia 2013, autor: PrzemekW takie dni jak dziś po powrocie z pracy myślę tylko by napić się ciepłej
herbaty i zjeść kawałek dobrego wypieku. Co powiesz na jabłecznika na ciepło z
bitą śmietaną i z
cynamonem ? Ja jestem na tak ! A, że nie chce mi się bawić w kruche ciasta mam dla Ciebie małą, pyszną i szybką w wykonaniu alternatywe. Przepis dostałem od przyjaciół za co bardzo im dziękuję:)
Skłaniki :Ciasto:2 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru1
jajko1
jajko ugotowane1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowy0,5 kostki
masła roślinnegoKruszonka:200g
mąki100g
cukru100g
masłano i oczywiście
JABŁKAŁączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto i je starannie wyrabiamy.Następnie blachę w której będziemy piec wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy delikatnie tłuszczem.Wykładamy ciasto na blachę.Na ciasto wykładamy
jabłka. Ja użyłem zrobionych pół roku temu
jabłek przetartych i przesmażonych z
cukrem,
cynamonem i
goździkami ze szczelnie zamkniętego słoikaNastępnie robimy kruszonkę którą pokryjemy wierzchnią część naszego jabłecznika.Do miski wsypujemy
mąkę i
cukier. Wlewamy roztopione,gorące
masło.Zagniatamy wszystko razem i kruszymy na ciasto.
Jabłecznik podaję na ciepło, z
bitą śmietaną i
cynamonem .SMACZNEGOIncoming search terms:jabłecznikjabecznikjablecznik