Wykonanie
Jeśli ktoś lubi
kardamon to polecam użyć go do szarlotki. Nadaje ciekawego smaku a w połączeniu z
jabłkami wypada doskonale. Mnie osobiście taka wersja bardzo przypadła do gustu.

Składniki:3 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka drobnego
cukru1
cukier waniliowy250 g zimnego
masła roślinnego4
jajka2 kg
jabłek1
cukier waniliowy•1 łyżeczka
kardamonuJabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z
cukrem oraz
cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać
kardamon. Przesiać
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki
cukru,
cukier waniliowy oraz
masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3
żółtka i 1 całe
jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy. Wstawić do lodówki.
Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki)
cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z
ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć
jabłka. Przykryć ubitą pianą z
białek. Na wierzch położyć drugą część startego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)