Wykonanie
Strzępiec to ciasto bardzo podobne do szarlotki. Róznica poelga na tym, że zamrożone ciasto uciera się na tarce, a nie wałkuje na stolnicy. Ja osobiście lubię tę wersję bo szczerze mówiąc wałek nie należy do moich ulubionych narzędzi kuchennych. Przepis odnalazłam w swoim starym zeszycie i jest to moja propozycja do akcji
jabłkowej.

Składniki:3 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka drobnego
cukru1
cukier waniliowy250 g zimnego
masła roślinnego4
jajka2 kg
jabłek1
cukier waniliowygalaretka cytrynowaJabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z
cukrem,
cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać
galaretkę i odstawić do wystygnięcia. Przesiać
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki
cukru,
cukier waniliowy oraz
masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3
żółtka i 1 całe
jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki)
cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Na przygotowaną formę zetrzeć na dużych oczkach jedną część ciasta, wyłożyć
jabłka. Przykryć ubitą pianą z
białek. Na wierzch położyć drugą część startego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)