ßßß
Składniki:1 duże jabłko200 g rodzynek75g suszonej porzeczki (nie miałam, zastąpiłam żurawiną)75g suszonej żurawiny50g kandyzowanej skórki z pomarańczy50g kandyzowanej skórki z cytrynyok. 50g orzechów (dałam włoskie)100 ml rumu (lub brandy)zest * + sok z 2 pomarańczyzest + sok z 1 cytryny2 łyżeczki przyprawy korzennej½ łyżeczki utartego świeżo goździka½ łyżeczki imbiru w proszku½ łyżeczki utłuczonego kwiatu z muszkatołowca (ew. gałki muszkatołowej)175g cukru brązowego (użyłam muscovado)* zest = cieniutko zdjęta skórka z cytrusów
Wykonanie:Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystkie składniki, oprócz cukru umieścić w większym garnku i gotować (mieszając od czasu do czasu) na małym ogniu ok. 30 min. lub do czasu, gdy cały płyn wyparuje. Uważać, by nie przywarło do garnka.Zdjąć z ognia i od razu wsypać cukier. Wymieszać. Gorące włożyć do wysterylizowanych słoiczków. Zapasteryzować (preferuję metodę piekarnikową). Tak przygotowane można przechowywać w chłodnym miejscu ok. 6 m-cy.
/wydrukuj przepis/