ßßß
Składniki:500 g suszonej żurawiny250 ml soku z żurawiny (niesłodzonego)500 ml wody1 pomarańcza4 łyżki cukru (lub według uznania)1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki imbiru4 goździki
Żurawinę zalać ciepłą wodą i odstawić na 2-3 godziny. Dolać sok żurawinowy, dosypać cukier oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i goździki. Wszystko gotować do napęcznienia żurawiny i wyparowania 2/3 płynu. Usunąć goździki i wszystko rozdrobnić za pomocą blendera. Przetrzeć przez sito (aby pozbyć się pestek i skór ek). Przełożyć do garnka, dodać skórkę startą z pomarańczy, imbir, chili, gałkę muszkatołową i cynamon. Smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając przez około 10-15 minut do zgęstnienia i połączenia się smaków. Przed podaniem wystudzić. Można przechowywać w czystym słoiku w lodówce do tygodnia. Smacznego!