Wykonanie
Już jakiś czas temu Szalo napisała do mnie "SOS - potrzebuję przepisu na kotlety jajeczne - życzenie specjalne Niebieskiej Dziewczynki :)" Nigdy do tej
pory nie robiłam takich, ale przecież trzeba pomóc. Poszperałam i znalazłam takie oto kotleciki u Moniki .
Potem o nich zapomniałam, aż tu ostatnio kiedy sąsiadka przyniosła kolejną porcję wiejskich
jajek przypomniały mi się te kotleciki. Bardzo nam smakowały i już wiem, że będą gościć często. Ciekawe czy Niebieskiej też posmakowały.

Składniki:6 dużych
jajek, ugotowanych na twardo i ostudzonych1 czerstwa
bułkamleko do namoczenia
bułki – ok. ½ kubka1 surowe
jajkokilka łyżek
bułki tartej – to ewentualnego zagęszczenia i obtoczenia kotlecików3 płaskie łyżki
serka kanapkowego (dałam 1
serka kanapkowego i 2
twarogu)2 łyżki
natki pietruszki (do środka)
sól,
pieprz – do smaku
olej do smażenia kotlecikówWykonanie:Do kubka wkładam czerstwawą
bułkę i gniotąc ją, zalewam
mlekiem. Kiedy dobrze nasiąknie, odciskam ją – ale nie do końca. Wkładam do malaksera i rozdrabniam, dodaję resztę składników: rozdrobnione
jajka,
serek,
natkę,
sól,
pieprz, wbijam
jajko i znów włączam malakser, na kilkanaście sekund. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaję ok. 3-4 łyżki
bułki tartej.Kotleciki formuję w ręku, obtaczam delikatnie w
bułce i smażę na
oleju. Gorące odsączam na ręczniku papierowym.

/wydrukuj przepis/