ßßß
Składniki:300g dyni, obranej, pokrojonej w 2 . 5 cm kostkę100g mieszanki sałat40g suszonej żurawiny60g pestek słonecznikaSos:1 mała cebulka3 łyżeczki octu winnego50 ml oliwy z oliwek1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka syropu klonowego1 łyżeczka soku z cytrynysól, pieprzgrzanki - opcjonalnieSos: Cebulkę pokroić w drobniutką kosteczkę, przełożyć do miseczki. Dodać ocet, musztardę, sok z cytryny, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie, mieszając delikatnie trzepaczką, wlać powoli oliwę. Dodać syrop klonowy, sól i pieprz, wymieszać.Sałatka: Nagrzać piekarnik do 200stC.Pokrojoną dynię skropić oliwą z oliwek, posolić, popieprzyć. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę i piec ok 40 minut, aż do zrumienienia.W tym czasie podprażyć słonecznik na suchej patelni.Przygotować talerze, wyłożyć umytą i osuszoną sałatę. Wyłożyć na nią podprażone orzechy.Pięć minut przed końcem pieczenia dyni, do piekarnika dołożyć żurawinę.Upieczoną dynię i ogrzaną żurawinę ułożyć na talerzach. Polać sosem. Ewentualnie posypać grzankami. Podawać natychmiast./wydrukuj przepis/