ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

nazwa

Wykonanie

Zobaczyłam ją u Spencera . Ponieważ zachwalał, że jest tak samo wspaniała ja ta z brzoskwiniami musiałam spróbować. Niestety nie miałam wszystkiego w domu, wieć zrobiłam swoją wersję. Muszę powiedzieć, że jest wspaniała. Oczywiście pod warunkiem że lubicie dynię. Zjadłam ją na kolcję i śniadanie. Wersja śniadaniowa dodatkowo zawierała grzanki z chleba razowego. (Małżonek dołożył sobie pomidory). Nie wiem która wersja była lepsza. Wiem natomiast, że będzie gościć u mnie częściej. Oryginał znajdziecie u Spencera, a ja podaję moją wersję.
Jest to też moja ostatnia propozycja w ramach Festiwalu Dyni i Bei
Składniki:
300g dyni, obranej, pokrojonej w 2 . 5 cm kostkę
100g mieszanki sałat
40g suszonej żurawiny
60g pestek słonecznika
Sos:
1 mała cebulka
3 łyżeczki octu winnego
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
grzanki - opcjonalnie
Sos: Cebulkę pokroić w drobniutką kosteczkę, przełożyć do miseczki. Dodać ocet, musztardę, sok z cytryny, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie, mieszając delikatnie trzepaczką, wlać powoli oliwę. Dodać syrop klonowy, sól i pieprz, wymieszać.
Sałatka: Nagrzać piekarnik do 200stC.
Pokrojoną dynię skropić oliwą z oliwek, posolić, popieprzyć. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę i piec ok 40 minut, aż do zrumienienia.
W tym czasie podprażyć słonecznik na suchej patelni.
Przygotować talerze, wyłożyć umytą i osuszoną sałatę. Wyłożyć na nią podprażone orzechy.
Pięć minut przed końcem pieczenia dyni, do piekarnika dołożyć żurawinę.
Upieczoną dynię i ogrzaną żurawinę ułożyć na talerzach. Polać sosem. Ewentualnie posypać grzankami. Podawać natychmiast.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/10/Salatka-z-pieczona-dynia.html