Świeżo! Zielono! Zdrowo! A przede wszystkim pysznieeee!(2 porcje)- 2 cukinie- mieszanka świeżych sałat- garść słonecznika podprażonego ma suchej patelni- musztardowo-koperkowy sos vinegrette z dodatkiem białego wina*- oliwa- sól, pieprz- olejek arganowy (można pominąć)Cukinie myję, kroję w cienkie plastry i lekko osolone smażę na patelni grillowej, skropionej łyżką oliwy. Cukinie są gotowe, gdy zmiękną i pokryją się ciemnymi paskami. Gotowe odstawiam na chwilę do ostygnięcia.W dużej misce przygotowuję musztardowo-koperkowy sos vinegrette z dodatkiem białego wina* . Odlewam dwie łyżki, które będą potrzebne do polania gotowej sałatki.Do miski z sosem dodaję sałatę. Dokładnie mieszam.Na talerze do sałatek wykładam sałatę, a następnie plastry ostudzonej cukinii. Całość polewam odłożonymi 2 łyżkami sosu, posypuję podprażonym na patelni słonecznikiem i dekoruję gałązkami świeżego koperku. Dzieło wieńczy świeżo zmielony pieprz i odrobina olejku arganowego (można pominąć lub zastąpić np. olejem lnianym).Smacznego!*Musztardowo-koperkowy sos vinegrette z dodatkiem białego wina- 1 łyżka octu winnego- 1-2 łyżki białego wina- 3 łyżki oliwy- 1 łyżka posiekanego koperku- 1 łyżeczka musztardy dijon- szczypta soli morskiej- świeżo zmielony pieprzWszystkie składniki dokładnie mieszam.