Wykonanie
Z tym
chlebkiem jest tak jak z
chlebkiem bananowym.
Pieczywem jest tylko z nazwy. Podobnie jak ten
bananowy jest wilgotny, mięciutki i nie można mu się oprzeć. Do tego jeszcze ten obłędny kolor. Przepis pochodzi z Encyklopedii
Chleba.

Składniki:500 g dyni, obranej, pokrojonej na kawałki (może być nieco mniej)75 g drobnego
cukru1 łyżeczka
gałki muszkatołowej50 g
masła, roztopionego3
jajka, lekko ubite350 g
mąki pszennej chlebowej (dałam 200g typ 500 i 150g pszennej razowej)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli75 g posiekanych
orzechów włoskich (nie dałam, bo akurat nie miałam)Wykonanie:Natłuścić i wyłożyć papierem formę keksówkę o wymiarach 21 , 5 x 11 cm.
Dynię ugotować z niewielką ilością
wody, aż będzie miękka (około 20 minut). Odsączyć i rozdrobnić blenderem. Odstawić do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Odmierzyć 275 g
dyniowego pure do miski. Dodać
cukier, gałkę,
masło i
jajka i dobrze wymieszać. Do drugiej miski przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól, wymieszać i zrobić wgłębienie w środku. Dodać mieszaninę
dyniową i mieszać aż ciasto będzie gładkie (ja nie mieszałam zbyt dokładnie, bo ciasto przypominało mi ciasto muffinowe, a to mieszamy tylko do połączenia składników). Dodać
orzechy i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec przez około 1 godzinę, aż się zezłoci i zacznie odstawać od brzegów foremki. Wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.


/wydrukuj przepis/