Wykonanie
No cóż lato zmierza ku końcowi. Morelek nie widać od jakiegoś czasu, skończyły się też
brzoskwinie, więc
pora zabrać się za puszkowane dobrodziejstwa. Przynajmniej tyle nam zostało (no i jeszcze
przetwory w
porę wykonane).Moja ostatnia propozycja do morelkowa pochodzi z "The Vegetarian Cookbook" Carol Bowen. W oryginale
brzoskwinie podane są z
sosem malinowym, ale ja jakoś nie przepadam za
dżemem malinowym (z powodu pestek). Autorka podaje jednak kilka opcji tej potrawy, właśnie zamianę
dżemu malinowego na
truskawkowy. Można też zamiast
brzoskwiń użyć
moreli z puszki lub
gruszek (też z puszki). Wszystkie składniki w przepisie są w wersji bezcukrowej lub beztłuszczowej (w przypadku
masła autorka pisze o
margarynie z małą ilością tłuszczu ) ponieważ
brzoskwinie pochodzą z części książki dla ludzi na diecie. Ja jednak użyłam "normalnych" składników (no
jogurt był bez
cukru)Rodzinka była deserkiem zachwycona, zniknął szybciej niż się pojawił :)

Składniki:4 łyżki
masła4
ciasteczka digestive, pokruszone1/4 łyżeczki esencji migdałowej (dałam
waniliową)8 połówek
brzoskwiń z puszki, osuszonych8 łyżek soku z puszki
brzoskwiń8 łyżeczek
dżemu truskawkowego (lub
malinowego)8 łyżek
jogurtu naturalnegoWykonanie:Rozpuścić
masło w garnuszku, dodać pokruszone
ciasteczka i esencję
migdałową i wymieszać. Do połówek
brzoskwiń nałożyć po równa mieszanki
ciasteczkowej, zostawiając troszeczkę do przybrania (mi się to nie udało). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Brzoskwinie piec w nagrzanym piekarniku z opcją grill orzez 3-4 minuty (autorka nie podaje temperatury, ja piekłam w 180 stopniach). Ułożyć na talerzu.W garnuszku podgrzać sok z puszki z mieszanym
dżemem. Połowę sosu wylać na
brzoskwinie. Posypać
brzoskwinie pozostałą częścią
ciasteczek.Po 2 łyżki
jogurtu wyłożyć na każdy talerz i wmieszać pozostały
dżem z
sokiem. Podawać natychmiast ./wydrukuj przepis/