Wykonanie
Ostatnio namiętnie przeszukuję książki kucharskie oraz blogi w poszukiwaniu ciast na komunię mojego starszaka. Nie muszę chyba mówić, że moja lista jest już bardzo długa i na zrobienie tego wszystkiego potrzebowałabym chyba tydzień w kuchni, a gości mogłabym zaprosić ze 100. Co ja
mogę poradzić na to, że na wszystkich blogach same pyszności.Przepis na te brownies akurat mam z książki (albo raczej zbioru przepisów z jakiegoś kucharskiego segregatora), którą dostałam od mojej koleżanki. Rodzinka stwierdziła, że muszą się pojawić na uroczystości. Ja też się przychylam. Po pierwsze robi się szybciutko, po drugie w domu zniknęły błyskawicznie
S kładniki:100 g
masła40 g
kakao2
jajka225 g
cukru pudru1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii50 g
mąki z dodatkiem
proszku do pieczenia (miałam zwykłą, więc dodałam łyżeczkę proszku)50 g
orzechów (nie miałam, dałam
rodzynki)50 g
czekoladowych czipsów (dałam pokrojoną
czekoladę z orzechami)Wykonanie:Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić formę kwadratową o wymiarach 20 na 20 cm.
Masło roztopic na małym ogniu, dodać
kakao i mieszać aż się rozpuści. Odstawić.Drewnianą łyżką ubić
jajka z
cukrem, aż będą lekkie i puszyste (ponieważ jestem leniem wykorzystałam robot). Dodać roztopiony tłuszcz, esencję
wanilii. Wymieszać. Dodać
mąkę i delikatnie wymieszać używając metalowej łyżki. Dodać
czekoladę i
orzechy. Masę wlac do formy. Piec 30 - 35 minut, aż wierzch nie będzie się uginał pod dotykiem.Wystudzić ciasto w formie przez 10 minut,
potem pokroić na 16 kawałków, wyjąć z formy i podawać.Smacznego/wydrukuj przepis/