Wykonanie
Od listopada do marca zajadam się
awokado, które przyjeżdża do mnie prosto z Sycylii. Cudownie słodka odmiana Bacon i niezawodne, najlepsze na świecie
awokado Haas . Przynoszę z zimnego garażu jedno lub dwa
awokado, kładę w paterze obok
jabłek i za dzień lub dwa jest mięciutkie i pyszne. Dziś na śniadanie zjadam pyszną pajdę
chleba z kremową pastą z
awokado i
wędzonej ryby .
Od kilku dni zachwycam się fenomenalnym albumem " Acoustic " Above & Beyond . Bardzo chciałabym zobaczyć dvd koncertowe, a
póki co, na łagodne rozpoczęcie dnia posłuchajcie " On A Good Day ", bo to będzie dobry dzień!Jak jadacie awokado? Ja najczęściej w sałatkach, chociaż gdy pierwszy raz miałam ten
owoc w reku zjadłam go najprościej jak można - ugotowane na twardo
żółtko roztarłam z łyżeczką dobrej
musztardy i po prostu włożyłam w zagłębienie po pestce.
Awokado było cudownie miękkie, kremowe, słodkawe. Z
musztardą smakowało po prostu obłędnie. Dziś wolę z nim zrobić
sałatkę Cobb, nasze ukochane guacamole, albo soczystą
sałatkę z
kurczakiem i
granatem . A jednak wciąż mi mało mi pomysłów jak jeść
awokado. Kilka dni temu znalazłam mocno dojrzały
owoc i po prosto rozsmarowałam go na grzance,
skropiłam cytryną i dobrą
oliwą. Idealne na kolację. Na śniadanie świetnym pomysłem będzie połączenie
awokado i
wędzonej ryby, czy taką pastę wciąż można nazwać awanturką ?
1 dojrzałe
awokado (ok 150g)skórka otarta z 1/2 niewoskowanej
cytrynyok łyżeczki
soku z cytryny (do smaku)ok 50g kawałek obranej z ości
wędzonej ryby (
makrela,
pstrąg, a nawet
łosoś)świeżo mielony
pieprzAwokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę i zdejmij skórę. Rozgnieć miąższ widelcem, od razu
skrop lekko
sokiem z cytryny, by nie zmienił koloru. Dodaj skórkę otarta z
cytryny i
rybę, wymieszaj delikatnie, by pasta miała wyraźne kawałki
ryby, a nie stała się papką. Podawaj na tostowanym
chlebie albo kromce razowca. Pycha!