ßßß Cookit - przepis na Pasta z awokado z wędzoną rybą

Pasta z awokado z wędzoną rybą

nazwa

Wykonanie

Od listopada do marca zajadam się awokado, które przyjeżdża do mnie prosto z Sycylii. Cudownie słodka odmiana Bacon i niezawodne, najlepsze na świecie awokado Haas . Przynoszę z zimnego garażu jedno lub dwa awokado, kładę w paterze obok jabłek i za dzień lub dwa jest mięciutkie i pyszne. Dziś na śniadanie zjadam pyszną pajdę chleba z kremową pastą z awokado i wędzonej ryby .
Od kilku dni zachwycam się fenomenalnym albumem " Acoustic " Above & Beyond . Bardzo chciałabym zobaczyć dvd koncertowe, a póki co, na łagodne rozpoczęcie dnia posłuchajcie " On A Good Day ", bo to będzie dobry dzień!
Jak jadacie awokado? Ja najczęściej w sałatkach, chociaż gdy pierwszy raz miałam ten owoc w reku zjadłam go najprościej jak można - ugotowane na twardo żółtko roztarłam z łyżeczką dobrej musztardy i po prostu włożyłam w zagłębienie po pestce. Awokado było cudownie miękkie, kremowe, słodkawe. Z musztardą smakowało po prostu obłędnie. Dziś wolę z nim zrobić sałatkę Cobb, nasze ukochane guacamole, albo soczystą sałatkę z kurczakiem i granatem . A jednak wciąż mi mało mi pomysłów jak jeść awokado. Kilka dni temu znalazłam mocno dojrzały owoc i po prosto rozsmarowałam go na grzance, skropiłam cytryną i dobrą oliwą. Idealne na kolację. Na śniadanie świetnym pomysłem będzie połączenie awokado i wędzonej ryby, czy taką pastę wciąż można nazwać awanturką ?
1 dojrzałe awokado (ok 150g)
skórka otarta z 1/2 niewoskowanej cytryny
ok łyżeczki soku z cytryny (do smaku)
ok 50g kawałek obranej z ości wędzonej ryby (makrela, pstrąg, a nawet łosoś)
świeżo mielony pieprz
Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę i zdejmij skórę. Rozgnieć miąższ widelcem, od razu skrop lekko sokiem z cytryny, by nie zmienił koloru. Dodaj skórkę otarta z cytryny i rybę, wymieszaj delikatnie, by pasta miała wyraźne kawałki ryby, a nie stała się papką. Podawaj na tostowanym chlebie albo kromce razowca. Pycha!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2014/02/pasta-z-awokado-i-wedzona-ryba.html