Wykonanie
Jaka szarlotkę pieczecie zimą? Niby można piec prawie każdą ulubioną, do której w zimowych miesiącach są
jabłka, ale po tatrzańskiej, z brzuszkami, koralowej, czy szarlotce-karmelotce wymyśliłam sobie nową, zupełnie inną, specjalnie na zimowe miesiące. Taką do której musi być nastrój, chętnie śnieg za oknem,
orzechy łuskane w długie wieczory przy kominku, a już obowiązkowo
żurawiny. To moja nowa, niedawno wymyślona szarlotka zimowa, a zarazem… dziesiąta szarlotka na blogu!

Mam ciarki, gdy słucham tej cudownej sesji Aloe Blacc z sekcją smyczkową. I jeszcze to cudowne "Mamma Hold My Hand" … posłuchajcie. Koniecznie!Gdy kilkanaście lat temu pierwszy raz zostałam mamą, wiedziałam, że jednym z pierwszych ciast jakie będzie jadł mój syn będzie szarlotka . I rzeczywiście, na pierwsze urodziny "
tortem" z pierwszą świeczką to była cudownie rumiana szarlotka w kruchym cieście. Syn pochłaniał ją z błogim uśmiechem na ustach, a małymi paluszkami wygrzebywał ostatnie okruszki z talerzyka.Do dziś mi tak zostało, że nie karmię dzieci, czy
bliskich "
tortami" z okazji urodzin, tylko piekę wówczas to po prostu coś pysznego. Jaki jest sens piec dwulatkowi tort
czekoladowy, którego nie zje więcej niż maluśki kawałek, a jubilat preferuje szarlotkę, czy sernik? Po co kupować w
cukierni megaaaśny, wyczesany tort ozdobiony artystyczną kreacją z barwionej masy cukrowej, jeśli pierwsze co dzieci zdejmują z urodzinowego
tortu to właśnie owe dekoracje? A jeśli już ich spróbują, to na talerzykach i paterze pozostaje całe mnóstwo ciasta, które zazwyczaj po prostu nadaje się już tylko do wyrzucenia? Czy nie większą frajdą jest zachwycić dziecko smakiem, a nie formą? Upiec taki wypiek, z której nie pozostanie na paterze ani okruszek?

Od najwcześniejszego dzieciństwa uczyłam dzieci prostych smaków, zachwytu nad domową szarotką w dziesiątkach wersji, w których mogła występować. Nad sernikiem - poczynając od puszystego jak obłok, a kończąc na wyśmienitym tiramisu na najlepszych składnikach. Dziś na blogu mam aż 19 serników i 10 szarlotek . Pewnie już samo to oznacza, iż kiedyś dzieci nie będą pamiętały "sernika mamy", a wnuki "szarlotki babci", jeśli jest ich aż tyle wersji, jednak cieszy mnie, że będą potrafiły docenić to, co najprostsze.

Wciąż poszukuję nowych pomysłów, zestawień i wersji tych najprostszych ciast. Niemal każde z nich miało okazję wystąpić jako "tort" na przyjęciu imieninowym, urodzinowym albo świątecznym
stole. A klasyczna czekoladowa pavlova, która jest chyba najłatwiejszym ciasto-
tortem jakie znam jest tych prostych ciast królową. A jakie są Wasze ulubione serniki i szarlotki?

Szarlotka zimowa pachnie
orzechami i
żurawiną. Jest prosta do zrobienia i taka zwyczajna w wyglądzie. Znalazła już swój czas w naszym domu - czas, gdy śnieg za oknem, albo chociaż jego oczekiwanie. I tak w lipcu piekę letnią szarlotkę z
jagodami, tak w styczniu i lutym królować u nas będzie szarlotka zimowa z
żurawiną i
orzechami .Szarlotka zimowa z
żurawiną i
orzechami150g wyłuskanych
orzechów włoskich350g
mąki krupczatki60g
cukru pudru200g
masła2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%2
żółtka1200g
jabłek odmiany szara reneta200g domowej
żurawiny do
mięs (lub od ulubionego producenta)ok 90g = 2
białka jajekok 90g
cukru (ilość odpowiadająca wagowo ilości
białek)50g domowej
żurawiny do
mięs (lub od ulubionego producenta)
Orzechy podpraż na suchej patelni do zezłocenia, a następnie odstaw do wystudzenia. Zimne
orzechy zmiksuj na drobną "
kaszę" w malakserze.Rozgrzej piekarnik do 160°C. Tłuszcz,
śmietana i
jajka muszą być zimne.Szybko posiekaj razem
orzechy,
mąkę,
masło i
cukier puder. Dodaj
żółtka,
śmietanę i szybko zagnieć spójne ciasto. Możesz oczywiście użyć miksera, co ja zawsze robię. 3/4 ciasta wylep dno i boki tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Tortownicę Wstaw do lodówki na ok. godzinę lub na 30 minut do zamrażarki. Resztę – 1/3 ciasta – schowaj w woreczku do zamrażarki.Obierz
jabłka, usuń z nich gniazda nasienne, zetrzyj na grubej tarce i dokładnie odciśnij na sicie,
potem wymieszaj z
żurawiną.
Jabłkami napełnij przygotowaną tortownicę ze schłodzonym
ciastem i wstaw do nagrzanego do 160°C pieca na 70-90 minut.Ubij na sztywno
białka, dodając
cukier po łyżce. Do gotowej
bezy wmieszaj delikatnie szpatułą
żurawinę. Wyjmij z pieca podpieczoną szarlotkę, na wierzchu ułóż ubitą
bezę, a na nią zetrzyj na grubej tarce pozostałe ciasto
orzechowe odłożone do zamrażarki. Zwiększ temperaturę piekarnika do 190°C, wstaw ciasto ponownie do pieca i piecz ok 30 minut pilnując by ciasto za mocno nie zrumieniło się z wierzchu (piecz bez termoobiegu lub przykryj wierzch folią aluminiową).Wystudź szarlotkę w uchylonym piekarniku, odstaw na noc do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posyp
cukrem pudrem. Enjoy!