Wykonanie
Jak gotujecie zupę
pomidorową zimą? Czy korzystacie z gotowych przecierów i koncentratów pomidorowych? W sezonie
pomidorowym sama przygotowuję
pomidory na zupę na cały sezon. Robię je na dwa sposoby. Jeden z nich jest ultra szybki na etapie produkcji, ale zabiera kilka minut więcej, gdy już gotuję zupę, drugi zaś jest bardziej pracochłonny w produkcji, ale zupa pomidorowa wychodzi z niego błyskiem . Sami wybierzcie, czy zrobicie w tym sezonie
pomidory do słoików na zupę, czy może domowy
przecier pomidorowy na zupę .

Na mojej jesiennej playliście gra mi od wczoraj taki piękny utwór. Posłuchajcie Low i "Mother" ...Pomidorowa jest moją najukochańszą zupą z dzieciństwa. W zasadzie jadamy ją tylko w jednej "najlepsiejszej" wersji, a w domu mamy dwie frakcje -
ryżową i
makaronową. Ja należę do frakcji ryżowej. A jak jest u Was? Najbardziej lubię
pomidorową zabielaną
śmietaną podawaną z
ryżem. W dzieciństwie nazywałam ją "zupą
ryżową", bo nie wyobrażałam sobie, żeby można ją jeść z czym innym :)Pewnie każdy ma własny ukochany przepis, tak to już jest z ulubionymi
smakami domowymi. W naszej pomidorówce są
pomidory,
wywar mięsny,
sól,
pieprz i
śmietana. Nie ma ani grama innych warzyw, a sama zupa jest ultra pomidorowa . Najczęściej gotuję ją na "pomidorach ze słoika", które bardzo szybko przygotowuje się jesienią, w sezonie
pomidorowym - to przepis nr I z podanych poniżej -
pomidory pasteryzowane w słoikach bez obierania ze skórki i wyjmowania pestek. Jeśli jednak nie lubicie pasteryzować słoików, a macie przecierak lub czas na obranie i wypestkowanie
pomidorów, możecie skorzystać z przepisu nr II - na domowy
przecier pomidorowy .

Najpierw szybsza i bardziej "hurtowa" w produkcji wersja przygotowania
pomidorów na zimę -
pomidory do słoików . Nie wymaga obierania
pomidorów ze skórki, ani ich pestkowania.
Pomidory praktycznie "robią się same". Jedyna praca to pokrojenie ich i wstawienie do pasteryzowania. Jeśli macie pasteryzator, bardzo ułatwia on zadanie, ale równie dobrze sprawdza się szeroki garnek wyłożony ścierką. I znów - przygotowanie 5 kilogramów zajmie niewiele czasu, jeśli pracujecie "hurtowo" tak jak ja, 15 kilo
pomidorów na raz jest dobrą opcją.15 kg mięsistych
pomidorów ulubionej odmiany (u mnie lima lub
malinowe)
sólsporo słoików najlepiej ok 900mlWielkość, a zarazem ilość słoików wybierz taką by odpowiadała 1 garnkowi zupy. U mnie są to słoiki 900ml, z takiego słoika gotuję zupę dla 5 osobowej rodziny.
Pomidory umyj i pokrój na pół lub na ćwiartki (w zależności od wielkości). Układaj je ciasno w wyparzonych, suchych słoikach. Do każdego słoika wsyp 1 łyżeczkę
soli i ściśle zakręć. Gdy już wszystkie
pomidory znajdą się w słoikach, wstaw je do pasteryzatora lub szerokiego garnka wyłożonego jasną ścierką (ciemna się odbarwia). Wlej do garnka/pasteryzatora
wodę w temperaturze pokojowej i pasteryzuj 40 minut od chwili zagotowania
wody.Wyjmij słoiki z
wody i odstaw do przestudzenia (nie trzeba ich odwracać). Pasteryzuj kolejne słoiki partiami. Tak przygotowane
pomidory mają niemalże "wieczną" trwałość, a już na pewno wytrzymują minimum 5 lat. Nie robię ich co roku, bo nie przepadam za pasteryzowaniem na mokro. Jednak, gdy już skończą się w spiżarni w kolejnym sezonie przerabiam co najmniej 40-50 kilogramów
pomidorów partiami po 15 kilo.Prawdziwa Zupa Pomidorowa, czyli jak gotuję na zupę na pomidorach ze słoika?Do garnka wkładam kawałek
mięsa z kością - zazwyczaj
wołowinę lub
cielęcinę. Dodaję łyżeczkę
soli i wlewam ok 2 litrów
wody - gotuję
wywar mięsny bez żadnych warzyw - trwa to ok 30 minut. Po tym czasie wlewam zawartość 1 lub 2 słoików
pomidorowych (jeśli zupa ma być bardzo esencjonalna) i gotuję kolejne 20 minut. Wyjmuję
mięso z kością z garnka, a całość przecieram przez sito, aż pozostaną tylko skórki i pestki. Zupę zabielam
śmietaną, dodaję do niej pokrojone na kawałki
mięso (wg życzenia domowników) i podaję z ugotowanym
ryżem lub
makaronem typu "
nitki".Uwielbiamy taką zupę, a moje dzieci mówią na nią "Prawdziwa Pomidorowa".

Druga wersja przygotowania
pomidorów na zimę jest na początku nieco bardziej pracochłonna, ale tak przygotowane
pomidory można wykorzystywać nie tylko do zupy. To domowy
przecier pomidorowy - idealny do każdego dania, które wymaga przecieru lub
koncentratu pomidorowego, mogą to być to sosy
mięsne, leczo, barszcz ukraiński, czy
mięsa duszone. Zupa pomidorowa z
przecieru pomidorowego robi się błyskawicznie i nie wymaga przecierania w ostatniej chwili.Przepis nr II - domowy
przecier pomidorowy do słoików15 kg mięsistych
pomidorów ulubionej odmiany (u mnie lima lub
malinowe)
sólcukiersporo słoików o pojemności 200-400ml
Pomidory sparz, pozbaw gniazd nasiennych oraz szypułek i zmiksuj blenderem na pulpę.Jeśli masz przecierak, przetrzyj je, by uzyskać samą pulpę
pomidorową bez pestek i skórek.Pulpę
pomidorową przełóż do szerokich garnków, zagotuj na silnym ogniu, a następnie gotuj na mniejszym płomieniu aż zredukują się ok 10 krotnie. U mnie trwa to ok 6-7 godzin, mieszam
pomidory okazjonalnie, a w miarę ubywania cieczy, przelewam w końcu do jednego garnka i dalej redukuję. Gdy przecier
zrobi się już dość gęsty, dodaj kilka łyżek
cukru i
soli (do smaku w zależności od słodkości/kwasowości
pomidorów). Wrzący przecier przekładaj do wypieczonych, suchych słoików i od razu zakręcaj. Nie trzeba słoików odwracać do góry dnem ani pasteryzować. Tak przygotowany przecier zachowuje trwałość co najmniej przez 1 rok.Jak gotuję na zupę na domowym przecierze pomidorowym?Gotuję
wywar mięsny lub
mięso warzywny, gdy
mięso i warzywa są zupełnie miękkie, dodaję kilka łyżek
przecieru pomidorowego (do pożądanej intensywności smaku), zabielam
śmietaną i podaję z ugotowanym osobno
ryżem lub
makaronem.