Wykonanie
Robiąc
kapustę z
pomidorami do zapiekanki, dodałam zamiast suszonych
śliwek kilka świeżych.
Wywar był tak smaczny, że postanowiłam wykorzystać ten pomysł na zupę. W sezonie robię zawsze
pomidorową ze swieżych, przecieranych
pomidorów, więc dodanie kilku
śliwek nie było problemem. Zupa smakowała ciekawie – niby pomidorowa, ale troche inna.
Śliwki pasują mi do
pomidorów. Podaję przepis:ok. 1 i ½ litra
wywaru z warzyw z
mięsem lub bez4-5
pomidorów3
śliwki węgierkiszczypta
cukrumakaron lub
ryż na sypko
Wywar gotujemy klasycznie, ja dodałam trochę
ziela angielskiego i
pieprzu w ziarnach.
Pomidory kroimy na kawałki,
śliwki pozbawiamy pestek. Rozgotowujemy to na miękko w niewielkiej iliści
wody, w garnku lub kuchence ( 15 min na 700 W). Przecieramy przez sito, albo miksujemy, kto lubi z pestkami, ale wtedy trzeba najpierw
pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Dodajemy do zupy, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy szczyptę
cukru, doprawiamy w razie potrzeby. Podajemy z
makaronem lub
ryżem . Smacznego!